Преименуват маймунската шарка

20:05, 16 юни 22 / Свят 25 2035 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че официално ще преименува вируса на маймунската едра шарка, който се разпространява по целия свят, поради опасения, че предизвиква расизъм и дискриминация. Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи в изявление, че СЗО работи с партньори и експерти от цял свят за преименуване на вируса и най-скоро ще оповести новото име.

Миналата седмица повече от 30 международни учени заявиха, че името „маймунска едра шарка“ е „дискриминационно и заклеймяващо“ и че спешно трябва да се промени. Говорител на учените заяви, че при наименованията на болестите трябва да се избягват географски региони и имена на животни, като добави: „Постоянното споменаване и назоваване на този вирус като африкански е не само погрешно, но и дискриминационно и заклеймяващо“.

ЕС купува 110 хил. ваксини срещу маймунска шарка

По последни данни на СЗО в света са открити около 1300 случая на маймунска едра шарка, предимно в страни от Западна Европа, където болестта не е ендемична. По данни на ЕС на територията на съюза в 19 държави членки са установени около 900 случая на маймунска едра шарка, което принуди Брюксел да подпише споразумение за закупуване на 110 000 дози ваксина срещу маймунска едра шарка, пише БГНЕС.

Здравните експерти съобщават, че симптомите на вируса са кожни обриви, треска и главоболие. За тях той е познат от години като ендемичен тип вирус, разпространяван в Западна и Централна Африка, който се наблюдава при различни бозайници, но действителният източник на вируса е неизвестен.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама