РСМ иска твърди гаранции, че България няма да има повече претенции

17:01, 16 юни 22 / Свят 25 1942 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Република Северна Македония ще иска твърди гаранции и от България, и от Европейския съюз, че включването на българите в Конституцията на страната е последното условие за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви президентът Стево Пендарвоски след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Охрид. Шарл Мишел е на посещение в страната за участие в Преспанския форум за диалог, който се откри днес.

Има политическа воля за промяна на Конституцията, заяви Стево Пендаровски, но този процес технически е дълъг и сложен, а и трябва всеки един гражданин на страната да бъде убеден, че това не вреди на интересите му:

„Ако влезем в този сериозен процес на обяснения защо го правим това и си представете, че след 6 месеца или година следващото българско правителство или настоящото, все едно, да каже - искаме още нещо. По този въпрос търсим твърди политически гаранции и от Европейския съюз, не само от София – прощавайте, ама това няма да ни бъде достатъчно, търсим гаранции, че това ще е последното българско искане“.

Петков праща всяко решение за Северна Македония в ръцете на депутатите

На въпрос дали е възможен пробив на срещата на върха на европейските лидери, Шарл Мишел лаконично отговори, че не знае какво ще се случи, но всички работят усърдно за пробив възможно най-скоро. Шарл Мишел отказа и да разкрие какво предвижда френското предложение:

„Първия елемент не искам да коментирам – какво прави френското председателство, за да се направи крачка в истинска насока. Но ние искаме да посредничим за намиране на решение с общото съгласие на всички 27 лидери и това може да стане няколко дни преди срещата на върха, но трябва да бъдем дискретни, за да бъдем и ефикасни“.

На откриването на Преспанския форум за диалог външният министър Буяр Османи поясни, че на Скопие не е представяно френското предложение за вдигане на българското вето. Първо ще бъде постигнато съгласие между всички 27 държави членки и едва тогава ние ще бъдем запознати, поясни Османи.

Трифонов обвини Петков, че подготвял национално предателство

„В тази фаза трябва да се потвърди, че има политическа воля за намиране на решение. Ние можем да започнем и сега да разговаряме за детайлите, но това е все едно да тръгнем за дърва, ама сме подминали гората. Ние не знаем дали има политическа воля от двете страни. Дали ще стане ясно през идните дни, че Република България е решена да завършим този процес на преговори, аз съм готов веднага след тази пресконференция да започнем разговори, където и да е“, посочи той, цитиран от БНР.

Днес и утре в Охрид на Преспанския форум за диалог лидери на страните от Западните Балкани, от Европа и представители на Съединените щати ще обсъждат бъдещето и предизвикателствата пред Западните Балкани в новата геополитическа ситуация на война в Украйна. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама