Гласуват вота на недоверие в сряда вечер

19:10, 21 юни 22 / Политика 25 1547 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След близо 8 часа приключиха дебатите по вота на недоверие към кабинета. Гласуването му ще се проведе на извънредно заседание в 19.10 часа утре вечер, за да се спази 24-часовият срок за това според правилника на Народното събрание.

Причината за искания вот на недоверие е икономическата политика на правителството, но по време на днешните разисквания бяха засегнати и други теми. Дебатите започнаха в 11.00 часа сутринта и преминаха под знака на остри критики, обвинения, от най-високата трибуна в държавата се чуха обидни квалификации.

Протести и демонстрации срещу и в подкрепа на правителството започнаха също от сутринта и съпровождаха дебатите през целия ден. Около сградата на Народното събрание има засилено полицейско присъствие, има метални заграждения, МВР е впегнало всички сили заради сигнали за очкавани провокации.

Припомняме, че миналата седмица ГЕРБ иницираха вота на недоверие, след като „Има такъв народ“ напусна управлението и изтегли министрите си. След това опозицията в лицето на „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се обедини и отстрани Никола Минчев от поста председател на Народното събрание, но в ИТН настъпи разцепление и част от депутатите напуснаха паралментарната група.

Петков: Надявам се вотът да не мине

„Днес чухме различни аргументи без смисъл. Много бързо се разбра, че са аргументи, които казват само, за да кажат нещо. Утре вотът на недоверие се надявам да не мине, но ако мине след това първия мандат идва при нас и ще имаме още 7 дни да разговаряме с депутатите“, коментира премиерът Кирил Петков след края на дебатите, цитиран от БГНЕС.

Всички разбират, че това, което Слави Трифонов направи беше огромен риск за държавата, необмислена постъпка и символ на задкулисието. Петков още веднъж заяви, че сделка с хора, които са били част от корупционния модел, няма да има. Не може да се случи и сделка с ДПС.

Относно темата РСМ и предстоящия в Брюксел съвет, Петков каза: Аз си държа на думата. В Брюксел ще отида и ще кажа това, което обещах – ако няма решение на Народното събрание, аз не мога да променя позицията

Досега ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН обявиха, че ще подкрепят вота. За да бъде той успешен, са нужни 121 гласа. Четирите партии имат 126 депутати в момента, но ИТН продължават да губят депутите, несъгласни с политиката на ръководството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама