Украйна няма да е домакин на „Евровизия“

15:43, 17 юни 22 / Култура 25 1429 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украйна няма да е домакин на песенния конкурс „Евровизия“ през 2023 г., въпреки че украинският оркестър „Калуш“ грабна първото място на конкурса в Торино в средата на май, съобщиха от Европейският съвет за радио и телевизия във Facebook

Победителите от „Евровизия“ продават наградата си

Съветът обяснява, че е взел това решение след внимателен анализ и консултации с украинската обществена телевизия и трети страни. Заключението е, че предвид продължаващата война след руската инвазия, не могат да бъдат изпълнени гаранциите за сигурност, необходими за организиране и провеждане на конкурса.

ЕСРТ започва разговори с BBC за домакинство на конкурса във Великобритания, тъй като техният представител се класира на второто място. Прироритет на организаторите ще бъде, победата на Украйна да бъде отразена подобаващо в съдържанието на програмата догодина, пише БНТ. 

Само преди дни украинската делегация изрази готовността си за провеждането на конкурса в някои от градовете в страната. В същото време самият президент Володимир Зеленски и редица украински политици, сред които министърът на културата Александър Ткаченко уверяваха, че следващото издание на „Евровизия“ ще се случи на територията на Украйна. Воюващата страна все още не е коментирала решението на Европейския съюз за радио и телевизия.

„Евровизия“ е един от най-сложните телевизионни формати в света и подготовката трае цяла година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама