Френското предложение за РСМ пристигна

18:40, 17 юни 22 / Политика 25 1805 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Френското предложение за Северна Македония вече е в парламентарната външна комисия. Народното събрание ще трябва бързо да формира позиция по него, тъй като във вторник следващата седмица ще се проведе заседанието на Съвета по общи въпроси, а два дни по-късно започва срещата на лидерите на ЕС.

В петък и президентът Румен Радев, и македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, се обявиха срещу приемането на предложението. От БСП също казаха, че България няма да си промени позицията. Преди това темата силно се истеризира от Има такъв народ”, която я използва за алиби да напусне управляващата коалиция и дебатът по същество е силно затруднен.

Френското предложение

Според дипломатически източници на Mediapool, френското ротационно председателство на ЕС е готово да включи българските изисквания в преговорната рамка на Северна Македония и ЕС да стане гарант за изпълнението им.

Очаква се тази преговорна рамка да бъде одобрена от останалите страни членки въпреки резервите, че двустранни въпроси се изнасят на европейско ниво, за да може Западните Балкани да се придвижат към ЕС.

Петков праща всяко решение за Северна Македония в ръцете на депутатите

По-рано тази седмица, в опит да се пресекат спекулациите за Северна Македония, МС официално посочи парламентът да е този, който решава всички въпроси по темата с Република Северна Македония, включително дали да отпадне или не ветото за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз.

В същото време от ВМРО-ДПМНЕ разпространиха информация, според която на Северна Македония са наложени допълнителни условия: Договорът от Преспа и Договорът за добросъседство с България става неразделна част от преговорната рамка с ЕС, заедно с протоколите от Съвместната историческа комисия, които ще трябва да бъдат претворени в осезаеми резултати.

Пред Република Северна Македония се отваря друг въпрос на малцинството (т.е. повторно отваряне на Конституцията), което ще бъде ново условие, от което ще зависи кога ще се проведе първата междуправителствена конференция.

РСМ иска твърди гаранции, че България няма да има повече претенции

Процесът на стабилизиране и асоцииране, който беше отделен до момента, ще стане неразделна част от преговорната рамка и чрез него ще бъдат въведени нови изисквания и условия, свързани с Рамковата декларация на България от 2019 година, твърдят от ВМРО - ДПМНЕ.

ЕК: Вътрешната политика е способна да подкопае доверието в ЕС

На този фон европейският комисар разширяването Оливер Вархеи коментира, че преговорите за свалянето на българското вето върху Северна Македония са в задънена улица.Това, за което съм наясно е, че сме изцяло в задънена улица по отношение на София. Това не ме прави особено щастлив, тъй като прекарвах всеки втори четвъртък в страната. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в ЕС. За това на този етап не смятам, че изобщо можем да говорим за каквато и да било преговорна рамка", каза Вархеи, цитиран от БНР.  

Припомняме, че в петък президентът Румен Радев предупреди, че всяко хитруване или опит за подмяна за Северна Македония ще имат тежки последствия". Според него правителството трябва да разсее всякакви подозрение, че може да отстъпи от ветото за Република Северна Македония“.

А в опит да се пресекат спекулациите за Северна Македония по-рано тази седмица, Министерският съвет официално определи парламентът да е този, който решава всички въпроси по темата с Република Северна Македония, включително дали да отпадне или не ветото за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз. Така че се очаква темата да бъде обсъдена от парламента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама