Фалстарт: „Дясната ръка“ на Янев го напусна в деня на учредяването на партията

16:40, 19 юни 22 / Политика 25 2099 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Дясната ръка“ и най-близък съратник на бившия премиер Стефан Янев - Ралица Симеонова, го напусна ицненадващо в деня на учредяването на партията му „Български възход“. Това става ясно от неин пост във Facеbook

Причина за това е кадровата политика на новата формация, която по думите на Симеонова се пълни „със странни партийни отломки и компрометирани личности“.

„Основен проблем в новата формация „Български възход“ е кадровият и той, за съжаление, не ми изглежда решим, не и към днешна дата. Формацията е обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности“, пише Симеонова, която беше началник на кабинета на Янев, докато беше премиер, а после той я взе като заместник министър в министерство на отбраната.

„Кадровите решения са много важни, защото в крайна сметка идеите се реализират от хора. Ето защо, прецених, че няма как да бъда част от този проект, чрез който аз, в лично качество, не мога да изпълня основния си ангажимент, т.е. не мога да гарантирам, че няма да бъдете излъгани и предадени за пореден път“, пише още тя.

„Ние сме завладяна държава“: Зам.-министърът на отбраната Ралица Симеонова подаде оставка

Новината дойде броени часове преди учредителното събрание на „Български възход“, което  се проведе в зала 3 на НДК. Сред по-известните лица в инициативния комитет са бившият служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова, изпълнителният директор на Борда по туризъм Поля Карастоянова и бившият зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет Георги Самандов. 

Първоначално като основно лице беше представен и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов. След скандала около разговора му с БАБХ Христо Даскалов обаче, Стефан Янев се отрече частично от него и обяви, че към момента "Пламен Моллов няма да остане в партията, но ако си изчисти името, има шанс за нови разговори с него".

След скандала с подкупа: Моллов няма да е сред учредителите на „Български възход“

„Български възход“ ще се яви на предсрочни избори, ако има такива

Целта на партия „Български възход“ е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес и сигурността на българските граждани, заяви Янев на пресконференция в НДК.

По думите му това е дългосрочен партиен субект, който има амбиция да участва във всички видове избори, включително ако има предсрочни парламентарни.

 „Български възход” ще работи в идеологическия спектър на национален консерватизъм. Политиката ни ще бъде обърната към традиционните ценности - училище, семейство, вяра, общност, колектив между българите. Това политическо пространство предполага взаимодействие с всички политически сили. Нашата партия ще обединява всички качествени морални хора с таланти. Това беше събрание на хора със свободен дух и свободна воля ”, посочи Янев,цитиран от Нова телевизия.

Стефан Янев беше начело на двете служебни правителства, които управляваха страната от май до края на декември 2021 г. В четирипартийното правителство на Кирил Петков стана министър на отбраната, но бе принуден да напусне този пост заради своите изявления свързани с руската агресия срещу Украйна. Още в първия ден на войната Янев използва термина „операция“ вместо война, което беше възприето от обществеността като заиграване с руската пропаганда, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама