В САЩ ще ваксинират срещу COVID-19 и деца под 5-годишна възраст

09:28, 19 юни 22 25 1511 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американските регулатори разрешиха първите ваксини срещу коронавируса на Moderna и Pfizer за деца от 6 месеца до 5 години. От следващата седмица вероятно ще започва масовата ваксинация, предаде БНР.

Във възрастовата група от 6 месеца до 5 години в САЩ попадат около 18 милиона деца, които могат да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19. Независими съветници на Центровете за контрол и превенция на заболяванията обсъждат прилагането на две дози на Moderna и 3 дози на Pfizer. Окончателното одобрение е на директора на  Центровете д-р Рошел Валенски.

Ваксината на Pfizer за деца под 5 години е една десета от дозата за възрастни. Необходими са три инжекции: първите две - с интервал от три седмици, а третата - поне два месеца по-късно.

Moderna е с доза 1/4 от дозата за възрастни и се поставя с 2 инжекции на интервал от около 4 седмици. Ефективността е била около 40-50%.

Засега в САЩ остава неясно колко родители биха искали да поставят на децата си ваксини срещу COVID-19. Предполага се, че три четвърти от всички малчугани вече са преболедували и само около 30% от тези на възраст от 5 до 11 години са били ваксинирани.

Според д-р Валенски педиатричните смъртни случаи от COVID-19 са повече от това, което  се наблюдава от грип всяка година, и по-тази причина тя смята, че малките деца трябва да бъдат защитени с ваксина.

Проучванията на Moderna и Pfizer показват, че страничните ефекти, включително треска и умора, са предимно незначителни.

121 нови случая у нас

121 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 8.5% от направените 1425 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

В болница се лекуват 248 души, като 27 са в интензивно отделение.

Като излекувани за 24 часа са отчетени 16 души, починал е един пациент.

През последното денонощие са били поставени 19 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 2 060 931.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама