Лятото настъпва със слънце, но и много ветрове

07:00, 21 юни 22 25 1073 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Днес в 12:13 ч. българско време настъпва астрономическото лято. Това важи за Северното полукълбо, а в Южното лятото ще започне на 21 декември.

21 юни е денят на лятното слънцестояние и най-дългият за годината с времетраене 15:20 ч. Лятото, както и останалите сезони, са резултат от наклона на земната ос, заради който Слънцето го осветява и нагрява по различен начин. Есента ще настъпи на 23 септември в 4:03 ч. сутринта, когато е и есенното равноденствие.

Времето в първия ден от официалното настъпване на лятото ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд от северозапад на югоизток ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. Още преди обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и временно силен. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София около 29°.

Жълт код за силен северозападен вятър е обявен за почти цялата страна. Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Габрово, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и Благоевград поривите на вятъра ще стигат до 20-22 м/сек. 

Снимка: НИМХ

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Преди обяд ще духа до умерен южен вятър, който привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимални температури между 29° и 33°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. Ще духа силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 23°, на 2000 метра около 15°.                            

Във вторник вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен. Облачността ще е променлива, на отделни места от запад на изток ще превали краткотрайно. В сряда ще бъде предимно слънчево, но след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност и на места там ще превали, в планините и ще прегърми. Ще продължи да духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури и двата дни ще бъдат около и над 30°, сочи прогнозата на НИМХ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама