Да танцуваме по-малко ламбада на плажа, за да се предпазим от маймунска шарка

14:17, 20 юни 22 25 1345 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Идва лятото, а с него и различни вируси. За опасностите, които ни дебнат през този сезон, говори проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той изтъкна, че преносител на някои заболявания са комарите и в столицата са взети мерки срещу този вид насекоми. Проф. Кантарджиев препоръча да си купим репеленти и машинки срещу комарите в стаите, майките на бебета да мажат с репелент количките и леглото на детето, а не кожата му.

Предупреди, че по обяд хапят тигровите комари, които са пренесени у нас с цветя, а след 18.00 часа хапят този вид, който обичайно населява нашите географски ширини.

Идва астрономическото лято и трябва да помислим за някои летни инфекции. „Инфекциите са свързани с храненето, пиенето на вода и мръсните ръце. Възпитаният човек трябва да си мие по 12 пъти на ден ръцете без да сме в ковид обстановка, да се създават навици и на децата за това, а когато сме на курорт - тоалетните ни кърпички да са на хлорна основа“, препоръча проф. Кантарджиев.

Преименуват маймунската шарка

Той коментира и разпространението на ковид като изтъкна, че в Гърция преди ден са регистрирани 7000 новозаболели, от които 8 души са починали. В България в същия ден имаме 240 заболели, но 9 починали. „Това значи, че в Гърция доста повече са ваксинираните и смъртността е по-ниска, същото е в цяла Европа“, отбеляза той.

Проф. Кантарджиев поясни, че Омикрон започна да мутира и B2 се е изчерпил. Най-новият вариант на щама ще е BE.

Във връзка с маймунската шарка проф. Кантарджиев заяви, че това не е заболяване при хомосексуални, но предимно страдат мъже заради способността на простата да задържа повече време чужди микроорганизми и по-трудно да ги изчиства. При контакт кожа в кожа опасността от заразяване е налице.

Ако много танцуваме на плажа ламбада, рискът е същият”, посочи той. Проф. Кантарджиев подчерта, че ако не си търкаме телата, няма да има маймунска шарка. „Господ пази България, но трябва и ние да се пазим”, заяви той и отбеляза, че до момента има десетки случаи на заразени в Европа, но нито един не е починал.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама