Кьовеши постигна първа присъда

17:48, 20 юни 22 25 2769 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, е постигнала първата осъдителна присъда. Тя е за измама с пари от еврофондове. Става дума за над 104 хил. евро, отпуснати по Програмата за развитие на селските райони. Присъдата е произнесена от съд в латвийската столица Рига.

Осъдени са трима латвийци. Те са признали вината си и са сключили споразумение. Двама от тях ще лежат по 2.5 години и ще платят по 2500 евро глоба. Наказанието на третия е само глоба.

Според разследването в периода декември 2017 г. – ноември 2018 г. фирма, контролирана от тримата, е спечелила финансиране по проект за изграждане на оранжерии като те предварително се договорили за цената, която ще бъде предложена. Били представени и документи с неверни данни. В резултат на присъдата от дружеството, спечелило финансирането, са конфискувани 5 хил. евро, а дадена субсидия е възстановена, съобщи Mediapool.

Кьовеши за доверието си към Гешeв: „Без коментар“

Европейската прокуратура заработи само преди година – в началото на юни 2021 г. Досега са започнали множество разследвания. При скорошна среща на Кьовеши с българския правосъден министър Надежда Йорданова стана ясно, че европейските прокурори у нас работят по 80 дела.

В България Програмата са развитие на селските райони бе обект на огромни скандали. Един от типичните пример за начина, по който са усвоявани парите, бе случаят с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Според прокуратурата той е използвал европейски средства, за да си построи къща за гости край Сандански, която ползвал като лична резиденция. Разследванията срещу него започнаха едва след публикации на „Биволъ“ по темата.

След скандала той се раздели с поста си. Присъда по това дело обаче все още няма дори и на първа инстанция. По друго дело обаче вече бе произнесена такава за измама.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама