Цветанов: За Северна Македония не се разсъждава обективно и няма смислен дебат

11:22, 21 юни 22 / Политика 25 980 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За Северна Македония никой не разсъждава обективно и няма смислен дебат. Това обяви лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов във връзка с разпадането на коалицията и политическата криза.

Според Цветанов макар темата за Северна Македония да нажежава обстановката във вътрешнополитически план, причината за разпада на коалицията е решимостта на правителството България да излезе от руската енергийна орбита.

Темата за Северна Македония трябваше да бъде изведена като приоритет на кабинета. И след проведения през януари тази година КСНС при президента Радев трябваше да има няколко Съвета за сигурност към МС, защото в този формат изпълнителната власт има отговорност. В съвета за сигурност към МС участват представители на законодателната, изпълнителната власт и президентската институция. Така щеше да е подобрена комуникацията и днес щяхме да имаме условия за приемането на това, което предлага френското председателство“, коментира той в интервю за fakti.bg.

Ако имахме истинска реална координация между институциите и чуването на силния глас на България в ЕС, то ние може да свалим ветото, ако не сме изолирани от контрола, смята Цветанов.

„Когато у нас наблюдаваме липса на координация и прехвърляне на личностни лоши отношения, когато парламентът няма председател, външният министър играе роля и не подкрепя собствения си преговорен екип, Комисията за външна политика пък ще бъде оправдание за несвършена работа, президентът не помага, а пречи въпреки приетото условие за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония, нещата не са добре“, коментира Цветанов и посочи, че емоциите и провокациите надделяват в момента.

Републиканци за България: Трябва да вдигнем ветото за РСМ

Според Цветанов настоящата политическа криза не е изненадваща предвид участието на диаметрално противоположни партии в управлението. А до разпада на коалицията се е стигнало заради натрупано напрежение между партньорите. Освен това макар ГЕРБ и ДПС в последните месеци да твърдяха, че не искат нови избори, пред своите симпатизанти те говорят за избори през есента, което показва, че и опозицията се готви за този сценарий.

„Нещото, което преля чашата на търпението в част от коалиционните партньори, бе това, което се случи с актуализацията на бюджета. Аз съм убеден, че се търсеше и конкретен повод. Отделно се включи и темата, свързана със Северна Македония“, посочи лидерът на „Републиканци за България“.

Отстраняването на председателя на парламента е голяма грешка на опозицията, „както министър Бойко Рашков направи по-рано грешка с ареста на Борисов“ смята Цветанов.

Лидерът на „Републиканци за България“ обяви, че при предсрочни парламентарни избори отново ще се явят в коалиция с КОД, но се водят разговори с партии и общественици за изграждането на  един евроатлантически алианс.

 „За бъдещето на страната трябва да има спокойствие, мъдрост, трябва да дадем възможност всеки да изразява своето мнение. И това е силата на демокрацията“, обяви Цветанов и посочи, че след три парламентарни избора за година все още не е постигната стабилност, а разделението и омразата са предпоставка за кризи. Предполагам, че и новите парламентарни избори, предвид това, че

„Представете си как при една нова конфигурация ще дойде време, в което ще трябва да се говори за политики. Как две партии, които са се обвинявали за „мафия“ и „мафиоти“, ще седнат да преговарят. Отварянето на много фронтове и желанието в премиера Кирил Петков и неговия екип за промяна, прави мисията му невъзможна“, смята Цветанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама