Големите кавички: „Философията на ГЕРБ е „Да го духат бедните!“

13:19, 21 юни 22 / Големите кавички 25 2843 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Вашата икономическа философия е „Да го духат бедните“. С тези думи финансовият министър Асен Василев се обърна към депутатите от ГЕРБ по време на дебатите по внесения от тях вот на недоверие към кабинета. От партията стартираха прецедурата под претекст, че правителството е допуснало икономически срив - мотив, който Василев нарече несъстоятелен.

„Ние имаме с вас много сериозно различие по това дали ниските параметри на външен дълг и дефицит си заслужават. И моят отговор е „Не“. Ниските параметри на дълг и на дефицит не трябва да идват за сметка на това хората да обедняват и държавата да не прави необходимите инвестиции. Тези ниски параметри, заедно с огромното количество кражби на публичен ресурс са причината да нямаме пътища, да нямаме болници, лекарите ни да са в чужбина, да нямаме нормално образование и 1,5 млн. от пенсионерите да бяха под линията на бедност, когато ги заварихме – сега вече не са“, обърна се той към опозицията.

„Продъжавате да предлагате на българсикя народ философията „постна пица“, ние предлагаме по-балансирана“, коментира Асен Василев.

„Ако искаме да имаме истински икономически дебат за това как по-добре да се управлява кризата, ние сме отворени. Това, което аз чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата, не е предложение как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат защитени. Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя, е „Да го духат бедните“. Това е вашата икономическа философия... Извинявам се за грубия език. Но това е икономическата философия, която Вие проповядвате - да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията“, обяви Василев от паралментарната трибуна.

Думите на Василев предизвикаха бурни реакции в залата, а председателстващият парламента Мирослав Иванов отбеляза, че казаното от вицепремиера е неподходящо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама