Кабинетът „Петков“ падна

19:20, 22 юни 22 / Политика 25 1738 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кабинетът „Петков“ падна. На извънредно заседание тази вечер депутатите гласуваха вота на недоверие срещу правителството. 

В подкрепа на вота на недоверие гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. Срещу гласуваха 116 депутати от управляващата коалиция на „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“. Не се сбъднаха надеждите на властимащите, кабинетът да получи подкрепа от отделни депутати от останалите парламентарни групи.

За мен беше чест

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова“, заяви премиерът Кирил Петков след гласуването. Ще продължим и един ден ще имаме България без мафия, без задулисие - една успешна, европейска държава. Благодаря ви!

99-ото правителство на България ще остане в историята като първият в най-новата ни история, свален от вот на недоверие. Досега всички правителства са оцелявали, колкото и пъти да се е опитвала да ги събори опозицията. 

Първият и единствен вот на недоверие срещу кабинета „Петков“ бе внесен от ГЕРБ миналата седмица заради икономическата политика на правителството, след като „Има такъв народ“ напусна управлението и изтегли министрите си. След това опозицията в лицето на „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се обедини и отстрани Никола Минчев от поста председател на Народното събрание, но в ИТН настъпи разцепление и част от депутатите напуснаха паралментарната група.

Един отсъстващ

В гласуването на вота на недоверие участваха 239 депутати, включително Делян Пеевски от ДПС. Единствената отсъстваща бе „тежката артилерия“ на партия „Възраждане“ Елена Гунчева, която не присъства в зала по здравословни причини.

Гунчева публикува във Facebook снимка и болничен лист, за да избегне спекулациите с отсъствието си и посочва, че още доста време ще е в болничен.

Какво следва?

Успешният вот на недоверие срещу кабинета означава, че правителството трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в „правителство в оставка“.

Според Конституцията отново ще се завърти т. нар. парламентарна рулетка.

При нея получилата най-много гласове на последните избори политическа сила - „Продължаваме промяната“ ще има възможност да състави ново мнозинство и ново правителство.

Ако не успеят, президентът връчва проучвателен мандат на втората партия - в случая ГЕРБ, а ако и те се провалят, Румен Радев ще избере да връчи папка с управленски мандат на трета формация, този път по негов избор.

Ако всички тези опити не успеят, президентът разпуска 47-ото Народно събрание, назначава служебно правителство и определя дата за предсрочни парламентарни избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама