По монтажа ще ги познаете…

10:00, 23 юни 22 / Политика 25 1432 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След разклащането на коалицията, при напускането на „Има такъв народ“, опозиционните партии в парламента станаха по-сплотени от всякога срещу управляващите. Макар да продължават да отричат като ощипана мома, действията им в последно време говорят друго. А от време оно се знае, че в мръсната политическа игра моралните граници просто не съществуват. Истината и лъжата пък са без значение, защото стават неразличими. 

Така например ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ по абсолютно еднакъв начин решиха да изопачат думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на дебата за вота на недоверие към правителството. Като предизборни компромати в социалните мрежи заваляха клипове от изказването му, но с едно единствено изречене, изрязано и извадено от контекста: „Ако мога с едно изречение да обобщя, да го духат бедните“. И клипчето свършва.

Изказването на Асен Василев, обаче, дойде след като бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев обвини от трибуната в парламента „Продължаваме промяната“ във воденето на „неадекватна финансово икономическа политика“. Именно към него и партията му всъщност бяха отправени и думите му, които всъщност, в пълния си контекст звучаха така:

„Ако искаме да имаме истински икономически дебат за това как по-добре да се управлява кризата, ние сме отворени. Това, което аз чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата, не е предложение как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат защитени. Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя, е „Да го духат бедните“. Това е вашата икономическа философия... Извинявам се за грубия език. Но това е икономическата философия, която Вие проповядвате - да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията.

Големите кавички: „Философията на ГЕРБ е „Да го духат бедните!“

За да се подсили внушението и заблудата на последователите в социалните им мрежи, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ добавят и личното си възмущение от казаното. 

„Скандално и недопустимо изказване на Асен Василев „Да го д....т бедните. #ОставкаАматьори“, изтъква председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък пише с огромни букви: СКАНДАЛНО ПОВЕДЕНИЕ и допълва: Недопустимо е да се ползват цинизми от трибуната на Народното събрание. В коментар допълва и Абсолютното дъно.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също се възмущава: „ПП миналата година тръгна с голямата лъжа за Промяна, сега ПП е Пълен Провал, и е на път да стане Пълен Позор!“

Последваха стотици коментари от разгневени потребители, които обиждат и ругаят с нецензурни думи властта и персонално финансовия министър. Забелязват се, обаче, и не малко хора, които са гледали изказването на Асен Василев, забелязали са играта с монтажа и критикуват именно депутатите, които са го публикували. Отговор на това от страна на Атанасова, Карадайъ и Костадинов липсва.

Така вместо депутатите в парламента да бъдат пример пред обществото и да се грижат за ограничението на манипулацията и подвеждащата информация, именно те се превръщат в тролове. Умишлено скалъпеният монтаж говори достатъчно за тяхната етика и чистота на поведение. И вместо да се акцентира върху нецензурния език, който си е позволил вицепремиер от трибуната на най-важната институция у нас, фокусът е изместен и ефектът, който са целели да постигнат се превръща в дефект. Или иначе казано: „Присмял се хърбел на щърбел“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама