Борисов към Петков: Вдигни ветото за Македония, отстъпвам ти овациите

13:19, 23 юни 22 / Политика 25 1759 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бойко Борисов поиска от депутатите на ГЕРБ да се върнат в пленарната зала и да приемат решение за одобрение на френското предложение за вдигане на ветото пред Северна Македония и актуализацията на бюджета. Това е решила Изпълнителната комисия на партията, съобщи Борисов в извънредно изявление от централата. Той каза още, че вотът на недоверие е минал не заради опозицията, а защото самата управленска коалиция се е счупила.

Не ГЕРБ свалили правителството, то самó паднало

„Нека внесат две точки - за Македония и бюджета. Още утре, ако го внесат, и приемете бюджета, дори лош бюджет, но го приемете, за да може да не се спекулира, че заради нас, ДПС, Митрофанова и кой ли не, е паднал кабинетът“, каза в изявление от партийната централа Борисов, провокиран от обвиненията на премиера от Брюксел.

„От сутринта пак слушаме обяснения на министър-председателя, че едва ли не, днес това не може да се случи. Обвинения кой е страхлив, кой смел. Приемам, че ние сме страхливите, той е смелият, той е героят. Нека влязат в парламента. Нека дадат те предложението. Нека изцяло успехът да е техен“, коментира Борисов, цитиран от dir.bg.

Кирил Петков нарече президента страхливец

„Но ние знаем като партия, че това е най-добро за България, за съседите, за Балканите. И трябва да се възползваме от френското председателство, и да го направим днес. Умолявам ви, престанете да изричате квалификации - вие сте смелите, вкарайте го в залата и отидете, вие ще оберете успеха, аплодисментите на целия Европейски съвет“, призова той Кирил Петков, който по-рано днес даде да се разбере, че няма намерение сам еднолично да вдига ветото за Северна Македония. 

Борисов предупреди, че не иска България да „изглежда като тъмен балкански субект“ и дори посочи, че не друг, а самият Кирил Петков накрая ще се окаже „съюзника на Митрофанова и Путин на Балканите“, защото пречи на вдигането на ветото и може да „счупим и правителството на Северна Македония“.

Големите кавички: „Петков забрави да обвини Батман и Жената-котка“

На твърденията, че ГЕРБ заедно с руската посланичката са свалили кабинета, отвърна: „Ами нима самата г-жа Нинова, която каза, че Русия е приятелска държава, сиреч това означава, че посланик Митрофанова е нейна приятелка. И в същото време казват, че Митрофанова е свалила Корнелия Нинова заедно с нас. Не, свали ги тяхната арогантност. Изпаднаха в изолация в парламента“.

Сблъсък между привърженици на ВМРО и ГЕРБ пред къщата на Борисов
 
Лидерът на ГЕРБ призна още, че обратът в позицията на партията ще ѝ донесе загуба на избиратели. „ГЕРБ е поела тежестта на това решение. Ние на нашите избиратели ще се обясняваме дълго, ще им четем френското предложение, ще загубим сигурно избиратели, но ще спечелим в дългосрочен план обединени, силни Западни Балкани“, заключи Бойко Борисов.

Той констатира, че вървят много спекулации по адрес на ГЕРБ по повод актуализацията на бюджета и настоя за гласуването му, колкото и да е лош.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама