Петков: Парламентът взе историческо решение

15:36, 24 юни 22 / Политика 25 1535 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Това написа премиерът в оставка Кирил Петков в Twitter, след като по-рано днес Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри т.нар. френското предложение за РСМ. 

Парламентът даде зелена светлина на Северна Македония към ЕС

„Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз“, посочи Петков.

Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка, коментира премиерът в оставка Кирил Петков в Брюксел. „Bългарските изисквания сега вече стават европейски. Сега е време за правителството на Република Северна Македония да поведе своята нация. Това, което тях зависи в момента е да кажат, че те искат да са част от Европейския съюз и те са готови да направят стъпките това да стане реалност. Надявам се, че с помощта на европейската дипломация, на натовските партньори, ще могат да преодолеят трудностите, вътрешно при тях, и ще поведат своята нация по пътя към Европа“, каза той, цитиран от bTV.

Петков призова Ковачевски да бъде смел и да приеме френското предложение

Българският премиер Кирил Петков призова днес македонския си колега Димитър Ковачевски да бъде смел и да приеме френското предложение, което ще отвори вратата на страната му за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Той направи това в интервю пред европейската редакция на американския вестник „Политико“.

Но Петков призна, че подобен ход може да свали правителството на Ковачевски, точно както се случи неговото.

„В крайна сметка знам, че е политически трудно. И знам, че рискът от сваляне на правителството е голям. Като политик всеки трябва да реши каква е целта му. Дали целта ми е да бъда стабилен или целта ми е да ръководя нацията... да направи крачка напред, дори ако това е неудобна позиция. Мисля, че това е решението, което Ковачевски трябва да вземе. Ако бях на негово място, нямаше да се замисля. Ако може да влезе в историята, като отвори вратата на Северна Македония към ЕС, смятам, че това е добро постижение за министър-председател, но изисква смелост“, каза Петков, цитиран от news.bg.

Той добави, че компромисът, предложен от Франция, трябва да се счита за „европейско споразумение“, а не само за споразумение между България и Северна Македония.

„Това не е България срещу Северна Македония. Ако решението бъде взето, то ще бъде европейско споразумение на масата на Северна Македония“, заключава Петков, настоявайки, че самият той е проявил необходимата политическа смелост, застъпвайки се за споразумение със Скопие, както и в борбата с корупцията в България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 04:15, 25 юни 22

България е велика.

2 Анонимен 10:03, 25 юни 22

Не съставели Кирил Петков правителство,веднага парламента да се отстрани.Пеевски няма даго допуснем за Премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама