Руска ракета удари препълнен търговски център в Украйна

18:05, 27 юни 22 25 1685 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руски ракетен удар удари претъпкан търговски център в централния украински град Кременчук, заяви президентът Володимир Зеленски. цитиран от Ройтерс.

Повече от 1000 души са били в търговския център по време на атаката. Той не даде подробности за жертвите, но каза: Невъзможно е дори да си представим броя на жертвите”.

Безполезно е да се надяваме на благоприличие и човечност от Русия“, написа Зеленски в Telegram.

Кметът на града Виталий Мелецки каза, че руският ракетен удар е причинила смърт и наранявания, но не даде конкретни данни за броя на жертвите.

Кременчук, индустриален град с 217 000 жители преди руската инвазия в Украйна, е мястото на най-голямата петролна рафинерия в Украйна, напомня Ройтерс, предаде БНР.

На този етап няма потвърждение на информацията за ракетния удар.

Обстрел и срещу Киев 

Най-малко един човек е загинал и поне шестима са ранени, сред които и 7-годишно момиче, при вчерашния руски обстрел срещу Киев. Атаката беше и най-сериозната срещу столицата от месеци насам и съвпадна с началото на срещата на страните от Г-7 в Германия.

Според Москва вчера са били поразени тренировъчни военни центрове в градовете Чернигов, Житомир и Лвов, пише bTV. От украинската армия съобщават, че са изстреляни 6 ракети с далечен обсег от бомбардировачи от Каспийско море, на 1000 километра от целта. Ударен е многоетажен блок в близост до детска градина.

В традиционното си обръщение Зеленски съобщи, че е ранено 7-годишно момиче, а баща му е убит при руската атака. Ранени са още 5-ма души. Руското министерство на отбраната отрече силите на Москва да носят отговорност за ракетата, ударила в края на миналата седмица жилищна сграда в Киев и заяви, че тя може да е паднала върху нея заради грешка на украинската противовъздушна отбрана. 

Г-7 ще помагат колкото дълго е необходимо”

Лидерите на Г-7 обещаха да продължат финансовата, хуманитарната, военната и дипломатическата помощ” за Украйна колкото дълго е необходимо” и да засилят натиска върху руските финанси с нови санкции, част от които е предложение за въвеждане на таван на цената на руския петрол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Те също така обещаха или обявиха, че са готови да предоставят на Украйна до 29,5 милиарда долара.

Обявлението дойде, след като в своето видеообръщение към лидерите от Г-7 украинският президент Володимир Зеленски поиска оръжия и системи за противовъздушна отбрана, които да позволят на страната му да спечели надмощие във войната срещу Русия в рамките на месеци.

Страните от Г-7, в които е концентрирана около половината от световната икономическа продукция, искат да увеличат натиска върху Русия, без да подклаждат вече и без това високата инфлация, която причинява напрежения в техните вътрешни пазари и опустошава глобалния юг.

Призоваваме Русия да спре безусловно атаките си срещу стопанска и транспортна инфраструктура и да позволи свободното преминаване на селскостопански стоки от украинските пристанища в Черно море”, казаха лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Канада.

Проруските сепаратисти влязоха в Лисичанск 

На изток руски медии съобщават, че проруските сепаратистки сили вече са влезли в град Лисичанск. От украинската армия признават, че се използва артилерия в опит градът да бъде откъснат от юга, но не споменават улични боеве със сепаратисти. В събота падна другият голям град в Луганска област - Северодонецк. Руската агенция Новости цитира представител на сепаратистите, че от химическия завод „Азот“ са евакуирани 250 души, сред тях и деца.

Русия нанесе ракетни удари и близо до град Черкаси в Централна Украйна. Загинал е един човек, поразен е мост, който свързва западните области с източните зони на бойните действия, казаха украинските власти, пише БНР.

В същото време Канада изпрати два бойни кораба в Балтийско море и в северния Атлантик като част от подсилването на източния фланг на НАТО.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама