Как би изглеждал планът „Маршал“ за Украйна?

11:22, 27 юни 22 25 1757 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Отломки пред Бранденбургската врата, останки от къщи във Франкфурт, опустошени улици в Дрезден. При посещението си в Украйна миналата седмица Олаф Шолц припомни образите на разрушените германски градове след Втората световна война.

В изявление пред Бундестага в сряда Шолц изрази подкрепата си за план „Маршал“ за Украйна, който да възстанови разкъсаната от война страна. „Както тогава разкъсаната от войната Европа се нуждаеше от план „Маршал“ за възстановяването си, така и днес Украйна има нужда от такъв“, каза Шолц. Но какво точно се крие зад плана „Маршал“ и как подобна инициатива би могла да промени перспективите пред Украйна?*

Европа се възстановява, САЩ печели нови пазари

След края на Втората световна война Европа изпада в икономическа и политическа разруха. За да подпомогне икономически Стария континент, американският държавен секретар Джордж Маршал през юни 1947 г. предлага Програмата за европейско възстановяване, станала известна и като плана „Маршал“.

В рамките на инициативата Съединените щати предоставят заеми за възстановяване и да доставят стоки, суровини и храни на Европа. Така между 1948 и 1952 г. повече от 12 милиарда долара са разпределени между 16 европейски страни, сред които Германия, Италия, Франция и Великобритания. Западна Германия тогава получава около 1,5 милиарда долара. Тази финансова помощ не просто насърчава европейското икономическо чудо, но и създава нови експортни пазари за Вашингтон.

Планът „Маршал“ има и своята политическа страна. Не всички европейски страни се възползваха от американските пари. САЩ искаха да ограничат влиянието на Съветския съюз в Източна Европа, а Москва се страхуваше от западното влияние и забрани на страни като Унгария, Чехословакия и Полша да участват в американската програма за възстановяване.

В колективната германска и европейска памет на плана „Маршал“ обикновено се гледа като на успешна концепция. Програмата за европейско възстановяване направи възможни съвземането на европейските икономики и утвърждаването на демократичните структури. И днес планът „Маршал“ често се посочва като пример за успешно следвоенно и следкризисно възстановяване.

Как би изглеждал план „Маршал за Украйна?

Призивът на германския канцлер за план „Маршал“ е свързан най-вече с дългосрочните перспективи. Шолц очаква войната в Украйна да продължи още известно време. И подобно на плана „Маршал“, Западът ще трябва да се подготви за продължителното възстановяване на Украйна. „Ще ни трябват още много милиарди евро и долари за възстановяване - и това ще отнеме години“, обяви той по време на речта си в Бундестага.

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер пресмята, че възстановителният пакет за Украйна ще струва милиарди. Идеята на Европейския съюз е Украйна да поеме водеща роля във възстановяването в координация с ЕС, страните от Г-7 и Г-20, както и с международните финансови институции и организации.

*Статията е препубликувана от „Дойче веле“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама