Румъния започва раздаването на йодни таблетки

13:12, 27 юни 22 / Войната в Украйна 25 1430 Шрифт:
Ирина Иванова

Румъния започва раздаването на йодни таблетки на населението, съобщават местни медии. Те ще се предоставят безплатно в общинските аптеки, като трябва да се използват само в случай на ядрено събитие или инцидент.

Калиев йодид 65 мг трябва да се прилага само по указание на властите. Те ще информират обществеността чрез радиото, телевизията, пресата и сирените на гражданската защита.

Има ли реална заплаха от ядрен конфликт?

Подобни планове в Букурещ имаше още през март. „Вие виждате, че непосредствено до границите на Румъния се разразява един въоръжен конфликт от голям мащаб. Очевидно съществува и колективна памет за инцидента, който стана през 1986 г. на територията на Украйна и е нормално здравните власти да реагират бързо и да намерят решение за всякакъв инцидент, който би могъл да възникне в тази ядрена зона“, заяви тогава здравният министър на Румъния.

Агресивната реторика на руските политици и пропагандатори през последните месеци накара експерти от цял свят да оценят вероятността от ядрен конфликт. Един от основните въпроси е как Западът трябва да реагира, ако Русия използва атомно оръжие срещу Украйна.

Според специалистите Москва има на разположение за незабавна употреба само балистични ракети с далечен обсег на сушата и на борда на подводниците. Ако Путин реши да атакува Украйна с ракети с по-малък обсег, те ще трябва да бъдат преместени от централните складове, наречени C. Такъв обект (Белгород-22) се намира на 25 км от украинската граница. Оттам ядрените ракети ще трябва да бъдат транспортирани до военните бази.

Ще са необходими няколко часа, за да се подготвят бойните глави или да се натоварят водородните бомби на самолетите. Властите на САЩ вероятно ще забележат действията на руските военни чрез сателитното наблюдение, от агенти под прикритие и други източници. САЩ и други държави с ядрени арсенали ще трябва да решат как да реагират на такава явна агресия от страна на техния политически и идеологически противник.

Експертите са единодушни, че вероятността от ядрена война в момента е по-голяма, отколкото когато и да било след Кубинската криза през 1962 г. Принципите на използване на ядрени оръжия досега се уреждаха от Договора за неразпространение на ядреното оръжие между петте държави, които са разработили и използвали такава технология преди 1967 г. Това са САЩ, СССР (по-късно Русия), Обединеното кралство, Франция и Китай. През януари 2022 г. тези пет държави потвърдиха готовността си да следват принципа: „Ядрена война не може да бъде започната и не може да бъде спечелена“. Но според експертите Русия е нарушила принципите на договора, като е нападнала страна, която се е отказала от ядрените оръжия, и е заплашила да ги използва срещу държави, които са подкрепили Украйна.

За да се определи отговорът на вероятна ядрена атака, трябва да има яснота как точно Русия може да нанесе подобен удар. Възможните сценарии включват: Взривяване на ядрена бомба над Черно море като демонстрация на сила и намерения без преки жертви; Опит за унищожаване на ръководството на Украйна чрез удари по бункерите на президента Володимир Зеленски и неговите съветници; Нападение срещу украинска военна база или склад, без намерение да бъдат засегнати цивилни граждани; Унищожаване на цял град и избиване на цивилни, за да се всее ужас и да се принуди противникът да се откаже незабавно от борбата (ядрените бомбардировки на Хирошима и Нагасаки са имали същата цел).

При избора на отговор от страна на Запада ще трябва да вземат предвид не само един от тези сценарии, но и как Русия ще реагира на отговора. Острият отговор може да разпали още повече противника и да доведе до ескалация на конфликта, смятат експертите и твърдят, че за да се избегне катастрофата, са необходими рационални лидери, точна информация и никакви сериозни грешки. Сега, заради „ядрената лудост“ на Путин, и трите условия са под въпрос.

Ако в Украйна бъдат използвани ядрени оръжия, ответният удар трябва да бъде крайна мярка. Експертите смятат, че по-подходяща би била т.нар. „хоризонтална ескалация“. Например, ако Русия изстреля бойна глава от кораб, американските военни трябва незабавно да ударят кораба. В зависимост от мащаба на нападението САЩ биха могли да отговорят, като потопят флота на агресора в Черно море или наложат забранена за полети зона над Украйна. Във всеки случай, смятат специалистите, трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне прерастването на конфликта в открита ядрена конфронтация. Проблемът е, че колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голямо е изкушението на Русия да атакува линиите за доставки на НАТО за Украйна. Увеличава се вероятността от грешни преценки и грешки, които могат да доведат до трета световна война.

През 2019 г. Федералната агенция на САЩ за намаляване на военните заплахи (DTRA) моделира ситуация, при която Русия напада Украйна и използва ядрени оръжия. Резултатите от проучването остават засекретени, но един от участниците анонимно разкрива, че „няма щастливи резултати“ и че „можеш да спечелиш само ако не играеш“.

Нито един от експертите по национална сигурност не смята, че Съединените щати трябва да използват подобни оръжия в отговор на руски ядрен удар по Украйна, пише в публикация по темата theatlantic.com, цитиран от dir.bg.

Как работят йодните таблетки?

Йодът при приемане се складира в щитовидната жлеза, където се произвеждат хормони. В същото време щитовидната жлеза може да приеме определено количество йод. Теорията е, че ако човек приеме достатъчно „добър йод“, тогава в жлезата няма място за радиоактивен йод, който се отделя при ядрена атака или инцидент. Тогава опасното вещество просто ще премине през тялото ни и ще бъде отделено чрез бъбреците и отделителната система.

Радиоактивните изотопи йод-131 и йод-133 причиняват рак на щитовидната жлеза. Това са и най-разпространените изотопи при облъчване от ядрен инцидент. Другите опасни изотопи за стронциум-90 и цезиум-137. Те се отлагат в тъканите и костите и повишават риска от рак.

Човешкото тяло бърка тези изотопи с калций и ги използва погрешно за костите и мускулите ни. Когато това се случи костният мозък се поврежда. Радиоактивните изотопи повреждат и генетичния материал на тялото. Документирано е, че при бомбардировките от Втората световна война над Хирошима и Нагасаки заради радиацията се раждат деца с физически малформации.

Дългосрочни ефекти от радиацията се наблюдават и след ядрената авария в Чернобил. 20 години след катастрофата случаите на рак в повечето засегнати райони са се увеличили с 40%. 25 хиляди души в Русия са починали в резултат на изчистването на ядрените отпадъци, пише bTV. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама