ООН: Половината жени в света са претърпели насилие в пандемията

08:36, 28 юни 22 / Свят 25 1677 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Изчезващо малка“ част от финансирането за борба с COVID-19 е отишло за справяне с насилието срещу жени и момичета, което се разрасна по време на пандемията. Това се казва в нов доклад на ООН, озаглавен „Отговорът на управляващите на COVID-19. Уроците за равноправието на половете в един свят в смут“.

В основния екип по изготвянето на доклада е и българката Гергана Цветанова, която завършва магистратура в Колумбийския университет в Ню Йорк, част от Бръшляновата лига, през май 2021г. Веднага след това Гергана започва работа в ООН Жени - специализираната агенция на ООН, чийто фокус са правата на жените и равенство между половете, където работи предимно по изготвянето на публикувания доклад.

Насилието над жените е обида към Бога, заяви отново папата

Проучването установило, че само 0,0002% от $ 26,7 трилиона финансиране за борба с коронавируса в световен мащаб са отишли за спиране на насилието, основано на пола, което се е засилило през първата година на локдауна, тъй като жертвите оставали в капан вкъщи със своите насилници.

В началото на епидемията ООН открило убежища и телефонни линии за помощ. Те били залети от съобщения за домашно насилие, както и за кибертормоз, детски бракове, сексуален тормоз и сексуално насилие.

Докато малко страни поставят насилието, основано на пола, в основата на своя отговор срещу COVID, докладът установява, че държавите с вече съществуващи обществени услуги в тази посока са по-способни да се справят с нарастването на тормоза.

Докладът установил и, че оперативните групи за борба с COVID-19 са били съставени предимно от мъже и в една десета от тях дори не имало и една жена.

Според ООН без значителни усилия за укрепването на тези проблеми, проблемите свързани с пола ще останат неуловими. От организацията добавят, че повечето страни ще останат зле подготвени за други подобни събития.

Осем жени са убити у нас от началото на извънредното положение

Близо половината от жените, анкетирани от ООН миналата година, казали, че лично са преживели насилие от началото на пандемията или познават някой, който го е направил, а 70% смятат, че домашното насилие се е увеличило.

Докладът установил още, че сега жените са непропорционално по-склонни да живеят в крайна бедност, имат по-малко платени възможности за заетост и са изправени пред по-голямо бреме от неплатен труд за грижи.

По-малко от една трета от 5000 мерки за COVID-19, приети в световен мащаб, са насочени към опита на жените и момичетата, се казва в доклада, цитиран от „24 часа“.

Целия доклад може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:32, 28 юни 22

chiboi+++

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама