От София започва честването на 200 години от рождението на Йохан Щраус

13:58, 28 юни 22 / Култура 25 1377 Шрифт:
Биляна Иванова

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена се връща в България с концерт под открито небе в София. Гала вечерта е посветена на творчеството на австрийската музикална династия Щраус.

Събитието ще се проведе на 8 август на площад „Св. Александър Невски" и се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните събития на София.

Така с Гала Щраус от София започва голямото честване на 200-та годишнина от рождението на Йохан Щраус (син). Международно честване ще бъде през 2025 г. и в него ще се включат градове като Виена, Ню Йорк, Париж, но световното турне на тези забележителни музиканти ще стартира от столицата на България, каза писателят и журналист Георги Тошев.

Йохан Щраус е най-изпълняваният композитор в света.

„Идеята на кмета Фандъкова е създаването на ярки събития, които поставят София на картата на европейската и световната култура. Миналата година това бе концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго. Сега с концерта на Оркестъра на двореца Шьонбрун под открито небе на това особено знаково място за града, каквото е катедралата „Св.Александър Невски“, показваме, че София не само е на нивото на световната култура, но подържа това ниво и има публика от това ниво. Подобни събития дават възможност публиката отново да се завърне на културната сцена“, заяви зам.-кметът по култура на София Мирослав Боршош.

Началният час на концерта е 20:30 ч. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус.

Много сме ентусиазирани да свирим пред публиката в София на това прекрасно място, каквото катедралата „Александър Невски“. В нашия репертоар ще включим най-големите хитове на фамилия Щраус, както и изненади свързани с България, посочи Петър Хосек – управляващ директор на Vienna Schonbrunn Orchestra.

Таня Джарова – Салустио е концертмайстор на Оркестъра на двореца Шьонбрун. Тя е родена в България и е завършила във Виена. „В различните държави подбираме репертоара благодарение на големия опит и според реакцията на публиката“, посочи Таня Джарова.

Дворцовият оркестър на „Шьонбрун – Виена“ има дългогодишен опит в работата с изпълнители на оперетна музика и неслучайно точно той, вече над 25 години е привилегирован да свири в един от най-красивите и романтични замъци в света.

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена има интернационален състав. Сформиран е през 90-те години на миналия век. Замислен като туристическа атракция в началото, той бързо натрупва популярност. През годините прави успешни гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай, където е посрещнат възторжено от местната публика.

Репертоарът на Оркестъра включва произведения на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Верен е на виенския музикален стил и интерпретирането на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама