„Трябва „проветряване“: Концепциите на последните четирима кандидати за шеф на БНТ

08:15, 29 юни 22 25 1498 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Във вторник СЕМ изслуша и последните четирима от общо осем кандидати за генерален директор на БНТ. Това бяха Красимир Ангелов, Светлана Божилова, Венелин Петков и настоящият директор на телевизията Емил Кошлуков. Ден по-рано бяха изслушани другите четирима кандидати - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. Членовете на СЕМ предстои да направят своя избор днес, пише „Свободна Европа“.

Във вторник пръв представи своята визия за бъдещето на националната телевизия действащият генерален директор Емил Кошлуков. Той беше избран на поста през 2019 година, а през времето на мандата му срещу него имаше няколко протеста с искане за оставка.

Бивши журналисти от обществената телевизия поискаха той да не бъде допуснат за изслушване, като посочиха, че по време на тригодишното му управление „той е уронил престижа на обществената телевизия, показвал е, че е политически зависим, и е злоупотребил с власт“. СЕМ обаче реши да го изслуша.

Пред членовете на съвета Кошлуков каза, че акцент в концепцията му е финансовото управление, и изтъкна нещата, които вижда като свои постижения по време на първия си мандат.

БНТ не е в криза“, каза Кошлуков. Той показа информация за дефицита на БНТ, който при постъпването му надхвърлял 43 млн. лв., а в момента „е сведен до 5 милиона“. Попитан дали е санкциониран от СЕМ, той заяви, че винаги има актове, но нямало такъв, който да е свързан със свободата на словото. „Биографията ми е открай време на демократ и антикомунист, човек, който си отстоява мнението. Аз предпочитам да съдя по резултатите, а не по коментарите“, каза Кошлуков.

Той не даде конкретни отговори на въпросите, свързани с заключенията в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В него беше отбелязано, че БНТ не е осигурила безпристрастно отразяване на една от предизборните кампании, като е предоставила повече ефирно време на управляващата по това време партия ГЕРБ.

След Кошлуков СЕМ изслуша бившият шеф на новините в bTV Венелин Петков. „БНТ е спящ великан и е време да се събуди. Никой в пазара не гледа на БНТ като конкурент, а като партньор. БНТ трябва да води пазара, а не да се крие зад обществената си функция“, каза Петков.

Той разкритикува и сегашното управление на телевизията, като каза, че БНТ в момента не е прозрачна организация и се води от „цар, подкрепен от управителен съвет“.

Освен това Петков акцентира върху промените, които са нужни, така че телевизията да привлече младата аудитория. По думите му те гледат телевизионно съдържание, но на други платформи. „Тоест, за тях телевизорът е технология от миналия век и от тях не можем да очакваме, че ще ги привлечем обратно да гледат линейна телевизия. Те трябва да бъдат търсени другаде. Трябва да направим синергия на платформите“, коментира Петков.

След него беше изслушан Красимир Ангелов, който е директор на радио Кърджали. Ангелов се явява за втори път на конкурса за генерален директор на БНТ, като първият път е бил преди десет години. Той очерта три предизвикателства пред телевизията - финансирането, дигиталната революция и изпълнение на обществената мисия.

БНТ се нуждае от проветряване. На всеки три години трябва да се преглеждат програмните схеми, трябва да се преглеждат концепциите на отделните предавания. Това в БНТ отдавна не е вършено“, каза той. Подобно на други кандидати, Ангелов посочи, че ще направи направи пълен финансов одит на телевизията и разкритикува начина на финансиране на медията: „Ако слушаш, ето ти 20 млн. лв., ако не слушаш - взимаме ти 700 000 лв. Това се случи миналата година“, каза Ангелов.

Последна беше изслушана Светлана Божилова, която е преподавател по телевизионна журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“. Тя посочи, че трябва да има ясен регламент за поведението на журналистите в обществената медия, като даде за пример обществената телевизия в Обединеното кралство – Би Би Си, чийто правилник за професионално поведение е от 128 страници. „Мисля, че той дава тази рамка за права и отговорности на журналистите, и никога не трябва да има намеса преди това. След това може да се коментира. Другото е цензура или даваме поле на автоцензура“, коментира Божилова.

Божилова каза още, че в БНТ трябва да има засилено присъствие на разследващата журналистика и дори предложи обществената медия да си партнира с разследващия сайт Bird.bg и организацията „Прозрачност без граници“.

За да бъде избран някой от кандидатите, той трябва да събере поне 3 гласа от общо петимата членове на СЕМ. В случай, че никой не постигне такъв резултат, конкурсът се прекратява и трябва да бъде проведен нов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:45, 30 юни 22

Тоя с проветряването ... да му дам съвет: КЪПИ се по- често и няма да вониш!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама