НАТО покани официално Финландия и Швеция да станат членове

18:25, 29 юни 22 / Свят 25 1707 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Швеция и Финландия получиха официална покана за членство в НАТО само няколко седмици, след като подадоха кандидатури за Алианса.

Очаквано държавните и правителствени глави на НАТО приеха бъдещата стратегическа концепция, с която определят Русия като „най-значимата и пряка заплаха“ за сигурността на Алианса. 

„Процесът се разви безпрецедентно бързо – само за няколко седмици след подадените кандидатури през май. Разбира се, решението трябва да се ратифицира от парламентите на всичките 30-те държави членки, но очаквам и това да стане сравнително бързо“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от bTV.

Малко по-рано президентът на България Румен Радев проведе двустранна среща с премиера на Швеция, а в този момент страните от Алианса заседават за първи път с партньорите си от азиатско-тихоокеанския регион – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Турция вдигна ветото на Швеция и Финландия за НАТО

Това, което дойде като изненада, е постигнатото късно снощи вдигане на турското вето върху присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. То се случи след интензивни разговори и с подписването на тристранен меморандум между Хелзинки, Стокхолм и Анкара. Скандинавските страни успокоиха опасенията на Ердоган, че са твърде меки по отношение на екстремистките групи, пише британският в. „Файненшъл таймс“. 

Споразумението бе постигнато малко преди годишната среща на върха на НАТО в Мадрид. То слага край на спор, който заплашваше да засенчи събитие, рекламирано като демонстрация на единство срещу Русия, подкрепа за Украйна и за 10-годишната „стратегическа концепция“ на алианса, с която се планира преосмисляне на подхода на организацията към защитата на източноевропейските съюзници.

Според турски представител двете скандинавски страни са се съгласили да не оказват подкрепа на кюрдските милиции в Сирия, които Анкара разглежда като терористични организации - нещо, което президентът Реджеп Тайип Ердоган ще разтръби като политическа победа преди изборите в Турция догодина. Според същия източник те са се съгласили и да спрат подкрепата си за движението на Фетхула Гюлен - ислямска секта, която Турция обвинява в организиране на опита за преврат през 2016 г.

„Пансион за терористи“: Турция против членството на Финландция и Швеция в НАТО

Анкара празнува „национална победа“, споразумението предизвика загриженост и възмущение в Стокхолм, пише френският в. „Монд“. Турското президентство заяви, че е получило „пълното сътрудничество“ на Стокхолм и Хелзинки в борбата с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните съюзници.

Споразумението бе подписано още преди официалната вечеря в Мадрид, с което Анкара избегна сблъсък със съюзниците си, коментира френският в. „Фигаро“, съобщи БТА. 

Малко преди срещата на върха изглеждаше, че шансовете за подобно споразумение не са особено големи. На фона на войната в Украйна обаче и изправена очи в очи със съюзниците си, Турция не пое риска да предизвика разделение в Алианса, пише френското издание.

Споразумението обаче е нова дипломатическа загуба за кюрдската общност, която водеше борба с „Ислямска държава“ в Сирия. Хелзинки и Стокхолм бяха принудени да платят цената или поне да декларират, че имат такова намерение.

Границата между Русия и Финландия се превръща в нова разделителна линия на Студена война, пише френският в. „Паризиен“. Преди пандемията от КОВИД-19 на граничния пункт Ниирала дневно са прекосявали средно 3000 души, след появата на КОВИД-19 броят им е достигнал средно 400. След въвеждането на новите ограничения, свързани с началото на войната в Украйна, я прекосяват само лицата с двойно гражданство, които имат семейство или разрешително за постоянно пребиваване във Финландия.

Путин: Членството на Финландия в НАТО ще бъде „грешка“

Очаква се броят на преминаващите да спадне още следващия месец с изтичането на преходния период за европейските санкции, отбелязва френското издание.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама