Парламентът прие 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното

13:00, 29 юни 22 / Политика 25 1777 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Не само хлябът, но и брашното няма да се облагат с ДДС от 1 юли. Това реши изненадващо Народното събрание при окончателното гласуване на актуализацията на бюджета за 2022 г.

Гласуват окончателно актуализацията на бюджета

Предложението за нулев ДДС за брашното беше на депутата от Има такъв народ (ИТН) Пламен Абровски с мотива, че само така могат да се премахнат данъчните злоупотреби след отпадането на ставката за хляба, а и да се подпомогнат малките хлебопроизводители, които не са регистрирани по ДДС и плащат 20% данък за брашното.

Отпадането на данъка за брашното беше отхвърлено от бюджетната комисия. То обаче се „промуши“ през пленарна зала, след като се оказа, че Антоанета Цонева от „Демократична България“ се е объркала и вместо „против“ е натиснала бутона „за“.

Бюджетната комисия реши: От 1 юли 25 ст. отстъпка за горивата

Предложението на Абровски беше гласувано два пъти в залата, тъй като след първия вот имаше искате за прегласуване. И двата пъти то събра достатъчно гласове. Въпреки това няколко минути по-късно Антоанета Цонева излезе на трибуната, за да обясни, че се е объркала и всъщност е била против. Възникна спор дали парламентът може да гласува за трети път текста. В защита на Цонева се изказаха не само колегите ѝ от ДБ, но и от БСП и ДПС.

Публично заявен вот на депутат от трибуната трябва да се отрази“, заяви Мустафа Карадайъ. Против трето гласуване обаче бяха от ИТН и ГЕРБ. „Не може да гласуваш два пъти по един и същ начин и после да казваш, че си се объркал. Така всеки депутат може да иска да прегласуваме закони“, заяви Ива Митева от ИТН, цитирана от „Мediapool“.

В крайна сметка до трето гласуване не се стигна и се наложи почивка, за да може неочакваната промяна в Закона за ДДС да бъде отразена в окончателните текстове от актуализацията на бюджета, които предстои да бъдат гласувани.

Гласът на Цонева бе решаващ и именно това е причината за силния отпор от новосформираното мнозинство - с нейния глас гласовете за биха били 115, биха се изравнили с тези против и въздържал се, което значеше, че искането нямаше да мине.

Отхвърлени бяха предложенията за намаляване на ДДС ставката за олио, плодове и зеленчуци.

Очаква се изменението на финансовия план на държавата да бъде прието окончателно днес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама