„Европа като задача”: Чехия поема председателството на ЕС

08:26, 01 юли 22 / Свят 25 1459 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Под мотото на бившия президент Вацлав Хавел „Европа като задача” от 1 юли 2022 г. Чехия поема ротационното председателство на Европейския съюз. Приоритетите ѝ ще се различават от тези на френския ѝ предшественик.

Подкрепата на ЕС за Украйна, разрешаването на миграционната криза в тази страна, укрепването на енергийната сигурност, икономиката и отбранителните способности на общността, както и насърчаването на демокрацията са основните приоритети на чешкото председателство в Съвета на ЕС. Премиерът Петър Фиала заяви това на 15 юни след заседание на кабинета, на което приоритетите бяха окончателно одобрени.

Разрешаването на миграционната криза [в Европа, причинена от конфликта в Украйна] и следвоенното възстановяване на Украйна, гарантирането на енергийната сигурност на ЕС и отбранителния капацитет [на общността] ще бъдат приоритетите на чешкото председателство на Европейския съюз. Петият основен приоритет ще бъде осигуряването на стратегическа устойчивост на европейската икономика и демократичните институции“, каза Фиала.

Според Фиала действията на Русия в Украйна са оказали решаващо влияние върху приоритетите на Чешката република за председателството ѝ на ЕС. Прага очаква да се подпише декларация ЕС-НАТО по време на своето председателство на общността. „Европа е в процес на фундаментална промяна“, заяви чешкият министър-председател.

Чешката република ще настоява страните от общността да провеждат съгласувана политика спрямо Русия и да подкрепят независимите медии и институциите на гражданското общество. Целта на Прага е постепенно да премахне зависимостта на европейските държави от енергийните доставки от Русия и да им помогне да намерят алтернативни доставчици на енергийни суровини.

Прага ще изпълнява задачи за укрепване на европейската киберсигурност и ще подкрепя активно процеса на разширяване на ЕС с включването на държави от Западните Балкани, Украйна, Грузия и Молдова. Освен това републиката се застъпва за увеличаване на броя на държавите членки на Шенгенското споразумение за свободно движение на граждани и стоки, като се включат поне Хърватия, България и Румъния.

По време на своето председателство Чешката република ще бъде домакин на десетки срещи и конференции на високо равнище с лидери на общността. Планирани са също така министерски срещи и експертни консултации. Чешката република планира неофициална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС през октомври. Предполага се, че тя ще бъде посветена на сътрудничеството с европейски държави, които не са членки на ЕС. Чешките власти биха искали сред участниците да бъде и украинският президент Володимир Зеленски. Прага ще бъде основното място за провеждане на събитията, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама