Депутатите удължиха решения на ТЕЛК и НЕЛК

16:32, 01 юли 22 25 1596 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът прие на първо и второ четене промени, с които се удължава действието на решения на ТЕЛК и НЕЛК. Измененията са внесени от „Продължаваме промяната“.

Срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, който е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., ще се удължи до издаването на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., само когато съответното лице е предприело необходимите действия за преосвидетелстване в срок до 15 юли 2022 г., но поради обективна невъзможност, свързана с извънредното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата в законоустановения тримесечен срок, съобщи bTV.

Мярката влиза в сила от 1 юли.

Ако не бяха приети промените, се очакваше много хора да останат без валидно експертно решение, което ограничава възможността да се ползват от правата, регламентирани в действащото законодателство. В същото време преосвидетелстването на тези лица от органите на медицинската експертиза в кратък срок е сериозно затруднено, изтъкват в мотивите вносителите.

До 20 юли тази година регионалните здравни инспекции се задължават да подадат информация до Националния осигурителен институт и на Агенцията за социално подпомагане за подадените заявления-декларации.

Омбудсманът Диана Ковачева внесе законопроект преди Великден, който да защити правата на тези граждани. Тя алармира депутатите за проблема, след многобройни жалби и сигнали и заради затрудненията на хората с увреждания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама