До петък независимите депутати ще мислят дали да подкрепят кабинета „Василев“

18:40, 03 юли 22 / Политика 25 1984 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От понеделник започва работа по управленската програма на правителство с премиер Асен Василев. Работните групи трябва да запишат ясна и конкретна програма във всяка една сфера с времеви хоризонт и законодателни инициативи. Това обяви Филип Попов от БСП в ефира на БНР. Той даде като пример законите за съдебната власт и за КПКОНПИ.

И независимите депутати се включват в работната група на ПП

Междувременно днес продължиха преговорите на „Продължаваме промяната“ с напусналите „Има такъв народ“ депутати. На тях присъстваха Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов и Георги Георгиев. Кирил Симеонов не присъства на срещата. А министърът на спорта в оставка Радостин Василев бил в чужбина. В преговорния екип на ПП са номинираният за премиер Асен Василев, Кирил Петков, Даниел Лорер, Никола Минчев и Андрей Гюров.

Асен Василев определи като много плодотворни разговорите с шестимата независими депутати и обяви, че от утре независимите депутати се включват в работната група за съставяне на програмата на правителството. А до петък всеки един от тях ще обяви дали ще подкрепи състава на кабинета или не.

Имаме много допирни точки. Това, което нас ни интересува, е ясна законодателна програма и ясна програма за действие. От утре започваме да работим по програмите“, заяви Иво Атанасов, цитиран от БНТ.

Стана ясно още, че обединяващите приоритети са антикорупционното законодателство, промените в КПОКНПИ и съдебната реформа. Ще бъде развита и програма в тази посока. Всеки от нас ще се изясни дали ще има подкрепа, дали няма да има. Национално-отговорното поведение е да има правителство, но такова с ясна програма и ясни действия, които трябва да бъдат извършени в интерес на България. Нещо като безусловна подкрепа няма“, добави Атанасов и подчерта, че не е разговарял с никого от Има такъв народ. „Не съм звънял на никого от колегите, всеки е свободен да вземе сам своето решение“.

 

БСП и ДБ ще подкрепят ПП за новото правителство

В момента нечленуващите в парламентарни групи народни представители са 7, като шестима от тях са отцепилите се от „Има такъв народ“. Депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева също преди дни обяви, че ще напусне парламентарната група, но не и събранието. Нейното име обаче не е споменавано от ПП като възможност за търсене на подкрепа. 

Припомняме, че вчера номинираният за премиер Асен Василев и неговият преговорен екип в състав Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев се срещнаха с ръководствата на БСП и „Демократична България“. И двете формации декларираха подкрепа, но въпреки това към момента ПП все още няма достатъчна подкрепа за мнозинство, което да одобри проектокабинета. 

Президентът връчи мандата на ПП

Засега от ПП събират 109 гласа подкрепа от ПП, БСП и ДБ. Ако и шестима от независимите депутати обявят подкрепа, гласовете се покачват до 115, при необходимите 121, за да имат мнозинство в парламента. 

От „Продължаваме промяната“ отказват да поканят ръководството на „Има такъв народ“, но изразиха готовност да разговарят с отделни техни представители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:48, 04 юли 22

НИКОГА НА ВЛАСТ-герб-сдс дпс итн и копейкин.Тяхната цел е само една.Да влязнат в затвора.И то скоро ще им се збъдне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама