Хаосът на летищата продължава в редица страни

11:50, 03 юли 22 / Свят 25 2169 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хаосът по летищата в Европа продължава и този уикенд. Дълги опашки при чекиране, затруднения при обработката на багажа, отменени полети и безпорядък с куфарите. На това се натъкнаха хиляди пътници в близките седмици. 

Причината - голямото търсене на самолетни полети заради летните отпуски се сблъсква със сериозен недостиг на персонал в авиационната индустрия и стачки на служители в сектора

Транспортен хаос: Авиокомпании отменят полети във Великобритания

Преди дни на летищата в Съединените щати точно преди пътуванията около официалния празник 4 юли се образуваха огромни опашки от чакащи пътници, поради отменени полети. Очаква се близо 50 милиона души да изминат поне 50 мили или приблизително 80 км от дома им. Пътуванията с автомобил също може да поставят рекорд, въпреки средната цена на бензина от близо 5 долара за галон. 

Много от полетите вече са разпродадени, но авиокомпаниите трудно успяват да намерят места за пътниците, чиито полети са били отменени заради недостиг на пилоти и стюарди или заради лошо време.

Любителски кадри от петък показват стотици куфари, струпани на летище Франкфурт. Служители на летището съветвали хората сами да потърсят багажа си, ако не искат да чакат да им бъде доставен на по-късна дата. Често това се оказва невъзможно, а пътниците са принудени да плащат допълнително, за да се придвижат до желаната дестинация, дори без багажа си.

Междувременно Германия смекчи правилата за наемането на чужди работници в опит да набере необходимия персонал за натоварения летен сезон и възобновените пътувания.

Към проблемите с огромни забавяния по летищата се добавят стачка на основното летище на Париж Шарл де Гол и стачка сред испанския персонал на Райънеър“.

Заради протеста на наземните работници френската служба за гражданска авиация DGAC поиска от авиокомпаниите да отменят една пета от полетите на Шарл де Гол между 07:00 и 14:00 часа във вчерашния ден. Стачката продължава и днес, но очакванията са да няма отменени полети. За това увериха в Twitter от управата на летището.

Междувременно базираният в Испания полетен персонал на Райънеър обяви, че този месец започва 12-дневна стачка. Протест могат да започнат и пилотите на скандинавската SAS, като там преговорите продължават до утре в надежда да се избегне спиране на полети.

Проблеми и в България

Проблемите се отразяват и на полетите до България, макар и да няма анулирани във вчерашното разписание. Вчера полетът на „България еър“ от Париж е кацнал с над 3 часа закъснение. Вечерният полет на „Еър Франс“ от „Шарл де Гол“ е пристигнал само с час закъснение. пише „Сега“, като се позовава на полетната информация на нашата аерогара.

Някои полети на нискотарифните превозвачи от Великобритания също са закъснели, като нощният полет на „Уиз Еър“ от Лондон е пристигнал с почти 5-часово закъснение. Снощният полет на „Изиджет“ от Лондон е пристигнал с 2 часа закъснение. С три часа е закъснял и полетът на „Райънеър“ от Будапеща.

Закъснения има и днес. Снощният полет на „Райънеър“ от Барселона е кацнал в 04:24 часа вместо в 00:30 часа. Полетът на „Уиз Еър“ от Лондон е пристигнал в 05:14 вместо в 02:35 ч.

Проблеми на летищата вероятно ще има и в следващите седмици. Летищните работници в Париж например ще стачкуват отново от 8 до 10 юли. Те искат нетно увеличение на заплатите си от 300 евро на месец и набиране на персонал, за да се посрещне увеличеният трафик. Летищният оператор ADP е предложил 4% срещу прекратяване на стачката в петък, но офертата е била отхвърлена от синдикатите, съобщава „France24“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама