Украйна оцени на 750 млрд. евро възстановяването си от войната

08:57, 05 юли 22 25 1908 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

750 милиарда евро ще струва възстановяването на Украйна. Това изчисли министър-председателят Денис Шмигал, който участва в първата голяма донорска конференция в Лугано. 

Щетите по инфраструктурата на Украйна възлизат на около 100 милиарда евро, заяви премиерът Шмигал. Според властите в Киев за възстановяването на Украйна след войната трябва да бъдат използвани замразените авоари на Русия и на руските олигарси, които се изчисляват на между 300 и 500 милиарда евро.

Възстановяването на Украйна е „обща задача на целия демократичен свят“

„Значителна част от икономиката е унищожена, хиляди предприятия не работят. Възстановяването на страната е много повече от построяването на нови жилища“, обясни украинският президент Володимир Зеленски, според когото възстановяването на Украйна е „обща задача на целия демократичен свят“. „Да започваме и да не чакаме края на войната“, призова още Зеленски, цитиран от БНР.

Путин нареди продължаване на офанзивата в Украйна

След завладяването на Лисичанск и цялата Луганска област, руските сили се насочват към Донецк. Руският президент Владимир Путин нареди продължаване на офанзивата в Украйна по другите бойни направления. В разговор с военния министър Сергей Шойгу, Путин даде почивка на силите, които са „постигнали победа в Луганск“, а останалите трябва да „изпълнят успешно поставените задачи“.

Украинците се изтеглиха от Лисичанск, Зеленски обеща да си го върнат

Очаква се руските войски активно да атакуват контролираните от украински сили части от Донецка област, с цел да овладеят целия Донбас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама