И болница „Св. Екатерина“ с нов директор

14:03, 06 юли 22 25 2316 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова назначи проф. д-р Николай Димитров, дн, за изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Той сменя дългогодишния директор на болницата проф. Генчо Начев, на когото е била отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение. Още не е ясно дали е приел.

Проверка на МЗ показа, че към 31 март задълженията на държавните болници са 600 млн. лева, а просрочените задължения 113 млн. лева. Стана ясно, че в „Св. Екатерина“ за последните години е направена само една проверка. А шефът на болницата е получил над 952 хил. лева по граждански договори или малко над 85% от всички възнаграждения по такива договори. Въпросните суми са допълнително към 30 хил. лева месечна заплата на проф. Начев. Вече бившият директор обясни, че средствата не са обществени, а на пациенти, които му имат доверие и изявяват желание той да ги оперира. Той изтъкна, че има разрешение от здравния министър за тази си дейност. Генчо Начев каза още, че е поел болницата през 2006 г. с 10 млн. просрочени задължения, докато сега няма нито стотинка. А 28 млн. лева собствени средства са инвестирани в модерна апаратура и иновативни технологии.

Уволниха шефа на „Пирогов“

Това е втората голяма рокада на върха на здравеопазването. Здравният министър вече уволни директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Иван Поромански. Причината – одити установили, че с приоритет са извършвани плащания по сключени от него договори и са задържани плащания по стари задължения. Другото нарушение е изнасяне на скъпо струваща апаратура за медицински център в Царево, като са пропуснати ползи за най-голямата спешна болница. Проф. Поромански обаче отрече твърденията на МЗ и ги определи като „волни съчинения“. Той обясни, че е спрял дългове от старото ръководство за строителство, защото работата не е свършена.

УМБАЛ „Св. Екатерина“ сега поема главният секретар на Медицински университет – София. Проф. Димитров има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 г. е придобил научна степен „доктор на науките“ в област „Кардиология“. Проф. Николай Димитров има богат опит в областта на кардиологията. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е свързан с УМБАЛ „Св. Екатерина“, където започва работа през 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“, а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. – 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по Инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и болница „Лозенец“. От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“. В периода 2015 г. - 2016 г. е бил гост професор по интервенционална кардиология в Медицинския университет във Виена, съобщиха от МЗ. 

Проф. д-р Николай Димитров има над 80 научни публикации в български и международни издания. Той има опит и в управлението на държавни и частни лечебни заведения – бил е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и МБАЛ „Доверие“ в София.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:10, 07 юли 22

Аз не мога да разбера, защо на тази наши мила родина не им трябват читави хора? Просто съм изумена!!! Малко кадърни хора останаха и тях махат! Явно искат да се затрием , като нация! Ами заработил си ги е професора! Защо министърката не прави такива тежки живото спасяващи операции?!
Аз го изпитала два пъти.....този човек връща баща ми два пъти от оня свят!Малоумници! Едва ли всеки би издържал на това натоварване!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама