Блокирани ли са сметките на руското посолство от МФ?

14:20, 06 юли 22 / Политика 25 1342 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които са си техни. Блокирали са ги тук, в България. Това заяви днес в кулоарите на парламента шефът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той не разкри откъде има такава възлова информация, при положение, че тя не е комуникирана от българското правителство. 

По думите на Йорданов, подопечното на ИТН министерство на външните работи с министър Теодора Генчовска нямало нищо общо със ситуацията. 

По информация на Клуб Z, МФ не е блокирало никакви сметки на руското посолство. То и няма такива правомощия - решението може да се вземе с участието на Българската народна банка.

Малко по-късно финансовият министър в оставка Асен Василев обяви твърденията на Йорданов за лъжа. Той потвърди, че има блокирани средства, но няма запори, наложени от българската държава.

„Направен е превод към посолството, но е спрян, защото попадал под санкционния режим“, каза Василев, цитиран от dariknews.bg. Очаква се писмо от ЕК, което да определи дали парите могат да бъдат пуснати. „Когато получим становище и дали да се даде дерогация, съответно ще предприемем мерките“, посочи той. Официално сумите са малко под милион лева и са за заплати в посолството.

„Само че, да ви кажа, има и български пари в Русия на наши дипломати, които руснаците също могат да блокират. Това минава всякакви граници на - как да кажа - глупостта, защото това няма връзка с това, че ние сме враждебни държави. Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още“, заяви още Йорданов, цитиран от БГНЕС. По думите му това ще доведе и до загуби на родни фирми, които оперират на руския пазар. 

Не за първи път Йорданов показва сериозна загриженосст за съдбините на руското посолство у нас. Малко след като стана ясно, че правителството ще изгони 70 руски дипломати и служители на посолството, той заяви следното: „Задавате ли си въпроса какви са последствията от това, което направи Петков. Българската икономика дали не е енергийно зависима от Русия? Трябва ми време да осмисля второто национално предателство на Кирил Петков.“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама