ЕК одобри 11 млрд. лева за България до 2027 г.

16:12, 06 юли 22 / Общество 25 742 Шрифт:
Василена Йорданова

Европейската комисията одобри споразумението за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро (21.5 млрд. лв.) за периода 2021 - 2027 г. Заедно със средствата по плана за възстановяване, които след намалението от 1.1 млрд. лв. остават 11.2 млрд. лв., България ще има достъп до над 32 млрд. лв. от ЕС за 7-годишния период.

Европа оряза българския план за възстановяване заради добри икономически резултати

Споразумението за партньорство е основата, върху която започва работата по оперативните програми. То определя инвестиционната стратегия на страната в областта на политиката на сближаване за 7-годишния бюджетен период, пише Mediapool.

„Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява финансиране за България на стойност 11 млрд. евро. Тези средства са изключително необходими, за да може страната ни да постигне средноевропейския стандарт на живот“, коментира вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев, цитиран от пресслужбата на финансовото министерство.

Той подчерта, че за първи път в споразумението е заложено 50% от средствата да са за проекти в Северна България. За сравнение, през предишния програмен период (2014-2020 г.) в северните региони на страната са инвестирани едва 27% от средствата.

Екологичният преход и намаляване на енергийната зависимост

2.4 млрд. евро от ЕФРР и Кохезионния фонд ще помогнат на България да постигне целите си в областта на климата.

По-конкретно, 600 млн. евро ще помогнат за увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници на 27% от общото потребление на енергия, както и за намаляването на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове в обществените сгради. Финансирането от ЕФРР ще се използва и за рециклиране на 70% от всички отпадъци от опаковки, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Инвестициите ще бъдат насочени и към намаляването с повече от една трета (най-малко 35 %) на дела на населението, живеещо в риск от природни бедствия - например наводнения или горски пожари.

Фондът за справедлив преход ще предостави 1.3 млрд. евро, за да се гарантира социално и икономически устойчив преход.

Настигане на ЕС и подкрепа за най-уязвимите региони

Средствата също така ще помогнат на България да подобри основната си инфраструктура, особено в регионите, в които инвестициите в инфраструктурата са недостатъчни или липсват. Почти половината от общото финансиране по линия на политиката на сближаване (4.2 млрд. евро) ще бъде инвестирана в северозападния, северния централен и североизточния райони, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела „Шипка“— първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Очаква се също така подкрепата на ЕС за благоприятната бизнес среда да увеличи дела на иновативните малки и средни предприятия от 27.2% през 2016 г. на 32% през 2026 г. — те ще създадат работни места и ще допринесат за развитието на българската икономика.

Социално приобщаващ и съобразен с цифровите технологии пазар на труда

България ще инвестира 2.6 млрд. евро от ЕСФ+ с цел подобряване на достъпа до заетост, повишаване на уменията, за да могат хората успешно да се ориентират в двойния екологичен и цифров преход, както и гарантиране на равен достъп до качествено и приобщаващо образование и обучение.

Това включва 315 млн. евро за подкрепа на младежката заетост и 630 млн. евро за мерки за социално приобщаване, от които 136 млн. евро са предвидени за борба с детската бедност. 221 млн. евро ще бъдат насочени към социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности, например ромите.

Благодарение на финансирането от ЕС ранното отпадане от училище се очаква да намалее от 12.8% на 7% до 2030 г. Очаква се участието на възрастните в учебни дейности да нарасне от 24.6 % на 35.4 %, докато заетостта се очаква да се увеличи от 73% на 79%. Населението, изложено на риск от бедност и социално изключване, се очаква да намалее с 0.8 млн. души (от 2.3 на 1.5 млн. души).

И накрая, България се стреми да надхвърли целта, заложена на срещата на върха в Порто, по отношение на равнището на заетост, а броят на хората, изложени на риск от бедност и социално изключване в страната, следва да намалее с почти 800 000.

Устойчиво рибарство и устойчиви аквакултури

ЕФМДРА ще инвестира около 84.9 млн. евро в по-устойчиво рибарство и възстановяване и опазване на водните биологични ресурси в Черно море. Подкрепа ще бъде предоставена и за развитието на устойчив сектор на аквакултурите и преработвателен сектор, включително на местните общности, занимаващи се с рибарство и аквакултури, както и за прилагането на международното управление на океаните.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама