Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

20:15, 07 юли 22 25 2350 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служителка на МВР е помогнала на задържания Георги Семерджиев да се укрие след фаталната катастрофа, която отне живота на две жени във вторник вечерта. Това обяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков.

Припомняме, че автомобилът, управляван от Семерджиев, се удари с висока скорост в асансьора на метростанцията на бул. „Черни връх“. Той е минал на червен светофар, докато колата, в която се блъска, прави ляв завой на зелено. От самия удар автомобилът се разцепва на две - едната половина минава през оградата и на пешеходната зона помита чакащите момичета на тротоара.

Хванаха шофьора, причинил тежката катастрофа в София

Тя (служителката на МВР - б.р.) има отношения с него, какви са точно - предстои да се изясни в хода на разследването. Там (в колата на Семерджиев - б.р.) са открити такива предмети, които са атрибути на полицаите - синя лампа, палка. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се ползват единствено от полицаите“, обясни той, цитиран от БНТ, без да посочва коя всъщност е тя и в кое  полицейско районно е работи.

Междувременно bTV и Нова телевизия съобщиха, че въпросната служителка на МВР е работила в Първо РПУ в София. По данни на Нова телевизия тя се е возила в автомобила на Семерджиев в момента на катастрофата, а после му е съдействала да се укрие. Според информацията на bTV пък полицайката не е пътувала с него, но му е помогнала да се снабди със стълба, тъй като не е имал ключ за апартамента, в който живее. Вътрешният министър нито потвърди, нито отрече дали тази жена е пътувала в автомобила на Семерджиев.

Очевидно някои служители са забравили понятието „нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент“. Припомних им го днес. Не изглежда добре служител на МВР да контактува с лице с подобна биография“, каза той.

Рашков заяви, че очаква данни и за друга свидетелка, която е извикана на разпит и се очаква да потвърди информацията. На края на брифинга обаче съобщи, че жената не се е явила в следствието.

„Бъдете убедени, че в момента, в който се направят съответните изводи и се докаже неспособност за изпълнение на полицейски задължения, аз ще направя всичко възможно като министър да се разделя с тези служители“, изтъкна той. Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Включително ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР. Включително всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в някаква степен. И дали някой не е причинил косвено този трагичен резултат“, допълни още Бойко Рашков.

И още драстични нарушения 

Вътрешния министър разкри и редица драстични нарушения на Семерджиев, за които полицията е имала информация от години, но така и не е успяла да го спре от пътя.

По думите му той е без шофьрска книжка от 2005 година, но до ден днешен е управлявал различни МПС. Органите на МВР са предприемали десетки действия по предишни провинения на Семерджиев. Пращани са и преписки до прокуратурата, но обвинението ги е връщало с указания за налагане само на административни глоби.

„Искам да ви кажа, че през изтеклите 6 години Георги Семерджиев е имал чудесна възможност след като му е отнето свидетелството за управление, да се яви на изпит и да получи ново. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария. Оттам пък ние получихме данни, че не е издаван подобен документ на български гражданин“, разкри той.

МВР започва вътрешна проверка дали служителите ѝ са си свършили работата

Бойко Рашков е разпоредил Инспекторатът на МВР да предприеме незабавни проверки по всички случаи, в които Георги Семерджиев е нарушавал закона и съответно дали служителите на МВР са си свършили работата. В същото време Антикорупционният фонд обяви, че изпраща за проверка в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР информацията за задържане и пускане на Семерджиев. Оттам посочват, че според няколко официални източници като СДВР – Пътна полиция и Национална следствена служба, въпреки че е бил обявен за издирване, той е бил задържан и после освобождаван от полицейски патрули на територията на СДВР.

Семерджиев е свидетел на прокуратурата по мащабно дело за наркотрафик

Георги Семерджиев действително е бил свидетел по дело за наркоразпространение, но това в никакъв случай не го е поставяло в някакво привилегировано положение“, изтъкна още Рашков. Преди време Семерджиев е бил заловен с около половин килограм марихуана и около 300-400 грама кокаин, като процесът по този случай не е протекъл по обичайния ред.

„Прокурорът и защитата на Семерджиев са се договорили на осем месеца лишаване от свобода. Сега се установи, че след като е излязъл от затвора, той се води на адрес в пети район на столицата („Оборище“ - б.р) и е нямало никакво полицейско наблюдение по отношение на този човек“, съобщи още министърът.

От Антикорупционния фонд твърдят, че неговият статус на свидетел е по едно от ключовите дела за наркотрафик - това срещу сочения за наркобос Радмил Ранов – „Ради Ланеца“. Оттам твърдят, че престъпната група се е състояла от 40 участници и 4-ма ръководители, сред които и Ранов. Обвинителният акт по делото е изготвен на 23 март 2020 г. и в момента се гледа пред Специализирания наказателен съд.

„Фактът, че Семерджиев е свидетел по такова ключово производство на Специализирана прокуратура сам по себе си води до несъмнения извод, че е повече от добре известен на властите“, отбелязаха от Антикорупционния фонд във Facebook.

От 5 до 20 години затвор

По-рано днес прокуратурата обвини Георги Семерджиев за тежката катастрофа, при която загинаха две момичета. Той е обвинен за причиняването на смъртта на двете момичета по непредпазливост, каза за БТА зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Прокуратурата стъпва на текста в Наказателния кодекс, който квалифицира тези случаи като управление на моторно превозно средство в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества.

Престъпление без наказание

Според обвинението случаят е особено тежък и за този тип престъпление са предвидени от 5 до 20 години затвор. Семерджиев е задържан за 72 часа и се намира в ареста на „Г.М. Димитров“. Предстои прокуратурата да поиска задържане под стража и след изтичане на първоначалната мярка.

Часове след тежката катастрофа той все още не е тестван за алкохол и наркотици

Часове след тежката катастрофа Семерджиев все още не е тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. По думите на Тодоров „формализмът в съдебната реформа води до това забавяне“, но увери, че макар и часове след случилото се, пробите ще бъдат адекватни.

В обкръжението на Таки

По неофициална информация БНТ съобщиха, че Георги Семерджиев е бил свързан с скандално известния в криминалните среди бизнесмен Христофорос Аманатидис - Таки и се е занимавал с разпространението на дрога в Студентски град. Според националната телевизия - 36-годишният бивш футболист е плащал за осигуряването на полицейски чадър над тази престъпна дейност. Информацията не бе потвърдена от вътрешния министър.

***

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама