„След редица перипетии“: Газовата връзка с Гърция е открита

16:00, 08 юли 22 / Политика 25 2082 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министър-председателят Кирил Петков беше на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB).

12 години след започването на проекта и след редица перипетии Междусистемната газова връзка Гърция - България е вече открита. Време е политиката на разделение да остане в миналото и да започнем да работим заедно за едно по-добро бъдеще“, заяви премиерът в оставка Петков.

България постига реална енергийна диверсификация чрез интерконектора Гърция - България. За първи път страната ни ще има наземен достъп до алтернативни източници на газ, различен от руския. Междусистемната газова връзка ще трансформира енергийната карта на Европа“, изтъкна Петков. 

Днешният ден ще остане в спомените на нашите съвременници като символ на стремежа ни за политическа, икономическа и енергийна независимост, символ на нашите ценности и геополитически избор“, каза той и подчерта: „Изпитвам гордост, че оглавявах едно правителство, което успя за шест месеца да завърши този проект, за който се говореше от години!“.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. 

Интерконекторът с Гърция готов до юни

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено. 

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия, съобщиха от правителствената пресслужба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама