„Приматът се превърна в модел на подражание“

12:16, 09 юли 22 25 1920 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Низшият човек се превърна в модел. Приматът стана модел на подражание - и по плажовете, и по ресторантите, и по кръстовищата. Това заяви известният актьор и режисьор Камен Донев в ефира на БНТ по повод катастрофата в София, при която осъжданият Георги Семерджиев уби с джипа си две млади момичета.

Престъпление без наказание

„Това са страничните ефекти на свободата и на демокрацията. Хората са объркани, живеят в заблуда, не се поглеждат в очите. Имат голям проблем със самооценката: „Какво мога, какво не мога; това, което говоря, хубаво ли е, не е ли хубаво; имам ли сурат да говоря и като говоря какво казвам?“... Много са нещата, които дойдоха като малки болести на свободата и на демокрацията", коментира Донев, цитиран от „Сега“.

Според него проблемът в нашето общество е много дълбок и започва „отпреди 35-40 години“.

„Това, което виждаме сега, е следствие от прехода. От това, че едно, даже две поколения не можаха да устоят на изкушенията, не можаха да изградят стабилна морална основа, не можаха да превърнат България в духовен знак - заяви Донев. - И всичко това, което виждаме и ще виждаме, е свързано с доброволното безсилие на голяма част от хората и с доброволното предаване на ниската култура, на лъжата, попфолка, лицемерието, завистта, лошотията, защото в България има много лошотия... Казвам го с голяма болка: Ние жънем плодовете на това, което започна преди 40 години. Имам чувството, че хората се гордеят с това, че не им пука, че не ги интересува, че мислят само за себе си. Дано мине по-бързо тая мода“.

Според Камен Донев само твърди законови мерки може да поправят нещата на първо време.

„Не е номерът да говорим позитивно - това са глупости, това е лицемерие и лъжа. Медийна кампания за еди какво си или за еди що си... Хората, които извършват престъпления, които унижават, обиждат и тормозят другите, не слушат радио и не гледат телевизия и не им пука. Той само ще се изсмее, ще ти тегли една и ще направи каквото си иска. Затова трябва да има здрава ръка на закона. Никакви приказки и кампании...“, твърди Донев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама