Новак Джокович остана краля на „Уимбълдън“

19:40, 10 юли 22 / Спорт 25 1986 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Новак Джокович триумфира за 4-и пореден път като шампион на най-стария и авторитетен тенис турнир на планетата „Уимбълдън“. Сърбинът направи обрат и победи на финала с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) след точно три часа игра австралиеца Ник Кириос и вече 29 мача поред няма загуба на тревните кортове в Лондон.

Така Джокович намали изоставането си спрямо Рафаел Надал в спора за най-мното трофеи от Големия шлем до само един. Той има вече 21, докато испанецът е с 22, пише „Сега“.

С победата над Кириос във финала Ноле събира общо седем титли от „Уимбълдън“ и се изравни на второ място във вечната класация по триумфи в Лондон. С по 7 са още Пийт Сампрас (САЩ) и състезавалия се през XIX век британец Уилям Реншоу. Лидер с 8 е Роджър Федерер (Швейц), който пък е на трето място по брой титли от Шлема с 20.

Това бе и едва първата победа на Джокович над Кириос, от когото бе загубил в двете им предишни срещи (през 2017 г.), и то без да вземе дори сет.

„Трудно е да победиш Новак, той е истински бог, няма да ви лъжа. Благодаря на всички, които организираха първенството, на подавачите на топки, на съдиите, на публиката“, заяви Кириос, който се яви на награждаването с червена шапка и заради разреза с „белия“ протокол ще понесе глоба. - Не очаквах да играя на финала и см много уморен. Доволен съм и сега заслужавам една дълга ваканция“.

„Ник, ти ще се върнеш на финалите. Ти показа защо си един от най-добрите играчи в света, ти направи страхотен турнир и ти желая всичко най-добро. Уважавам те, ти си феноменален играч и изумителен атлет и талант. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкова мили неща за теб, но така е“, започна Новак Джокович.

„Четвърта поредна и общо седма титла е невероятно - нямам думи какво означава този турнир за мен и семейството ми. Винаги ще е най-специалният турнир за мен. Когато бях на 5 години и бях в едно малко планинскоко село, видях по телевизията как Пийт Сампарс спечели през 1992 г. и помолих родителите си да ми купят една ракета. Винаги съм мечтал само да мога да дойда тук и да играя поне един мач. Не да спечеля, да играя... Сега се чувствам благословен с този трофей в ръцете си. Този корт е най-специалният на света, това е турнирът с най-голяма тежест и влияние. Екстремно съм щастлив, че го печеля. Благодаря на всички от моя екип, на семейството ми, на родителите ми.“, каза още той.

На церемонията бе обявено, че днес Новак и съпругата му Йелена празнуват 8 години от своята сватба и Джокович завърши речта си така: „Боже, сега ще трябва да купувам цветя, добре че ми напомнихте. Скъпа, честита годишнина, тази купа е моят подарък за теб!“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама