Киев: „Поредната терористична атака“ на Русия е край Донецк

08:28, 11 юли 22 25 1720 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Спасителни екипи продължават издирването на оцелели под отломките на жилищни сгради в град Часов Яр, които бяха поразени от руска ракетна атака. Съобщава се за 15 загинали, а повече от 20 души все още са под развалините

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак заяви, че нападението в град Часов Яр в района на Донецк е „поредната терористична атака“ и Русия трябва да бъде определена като държавен спонсор на тероризма. Съобщава се за шестима спасени до момента след ударите срещу две жилищни сгради в града.

Във видеообръщението си тази нощ президентът Володимир Зеленски каза: „През изминалата седмица мнозина заговориха за предполагаема „оперативна пауза“ в действията на окупаторите в Донбас и други части на Украйна. 34 въздушни удара на руски самолети през изминалото денонощие са отговор на всички, които измислиха тази „пауза“. Украинската армия се държи здраво, отбива атаки в различни посоки. Но, разбира се, трябва да се направи още много, така че руските загуби наистина да предизвикат такава пауза“.

Помощта на САЩ за Украйна надхвърля разходите за първите 5 години от войната в Афганистан

Руските сили атакуваха украински позиции близо до град Славянск в Донецка област, но бяха принудени да се изтеглят, съобщи украинската армия. Губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай каза, че руските сили се събират близо до село Билохоровка, на около 50 км източно от Славянск. Русия „обстрелва околните селища, нанася въздушни удари“, каза Гайдай.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова цивилното население спешно да се евакуира от окупирания от руските сили южен регион Херсон, където украинската армия подготвя контратака. Верешчук предупреди, че предстоят боеве и артилерийски обстрел, но не съобщи точно кога ще започне контраофанзивата, предаде БНР. 

Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са унищожили два склада близо до донецкия град Константиновка с произведени в САЩ гаубици, които, според министерството, били използвани за обстрел на жилищни райони в Донецк. Посланикът на Русия в Лондон обяви, че страната му едва ли ще се откаже от вече завзети украински територии.

Борел: Войната в Украйна напомни на Европа за геноцида в Сребреница

Войната в Украйна напомни на Европа за геноцида в Сребреница и мрачните спомени от войната в Западните Балкани през 90-те години на миналия век, заявиха официални представители на ЕС в неделя, в навечерието на 27-ата годишнина от геноцида в Сребреница.

Европа не е забравила случилото се в Сребреница и собствената си отговорност за това, че не успяхме да предотвратим и спрем геноцида“, казаха в съвместно изявление ръководителят по външната политика на ЕС Жозеп Борел и Оливер Вархели, европейски комисар по въпросите на съседството и разширяването.

В Сребреница Европа се провали и ние бяхме изправени пред срама си“, признаха те. Геноцидът в Сребреница трябва да се помни повече от всяко друго зверство в европейската история, заявиха официалните лица.

Украйна отново поиска повече оръжия от съюзниците

„В Европа няма място за отричане на геноцида, ревизионизма и възхваляването на военнопрестъпници. Всички граждани на Босна и Херцеговина заслужават общество, в което преобладават плурализмът, справедливостта и човешкото достойнство“, се казва още в съобщението, цитирано от БГНЕС. 

Босна и Херцеговина ще се сбогува с още 50 идентифицирани жертви в понеделник, когато се навършват 27 години от геноцида в Сребреница. След погребенията в понеделник в Поточари броят на жертвите на геноцида, положени в мемориалното гробище, ще нарасне до 6 721.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама