„Държавата ги е изоставила“: 400 ценни културни обекта се рушат всяка година

16:44, 12 юли 22 25 1511 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Едва 50 души администрация в Националния институт за недвижимо културно наследство се опитват да спасяват недвижимите културни ценности в България. И не се справят - всяка година около 400 ценни сгради у нас биват унищожавани по един или друг начин. Това обяви директорът на Института арх. Петър Петров.

„Няма система за поддържане на културното ни наследство. Държавата отказва да го опазва. Държавата ни е изоставила напълно. Ние издаваме по 2000 становища за сгради всяка година, но голяма част от тях не могат да бъдат изпълнени“, подчерта той , цитиран от „Клуб Z“. Проблем е, и че тези становища на практика нямат законова сила.

През годините е имало планове в общините да се създадат допълнителни звена, които да помагат на НИНКН - но те са изоставени и забравени. Инициативите за промени в Закона за културното наследство - това да бъде над останалите закони, когато става дума за културни ценности - също са спрени, обясни арх. Петров.

„В практиката се случва разрушаването на обекти на недвижимото културно наследство да става законно. Провежда се комисия по искане на собственика, която да установи състоянието на конструкцията. Стана така, че със становището на едно външно лице сградата може да бъде „доизградена“, но не автентично, а с бетон, стиропор и алуминиева и пластмасова дограма, каквато има на пазара“, даде пример той.

По думите му в България има 39 500 недвижими културни ценности. От тях защитени обекти са само 480. Останалите 39 120 са под постоянна заплаха от разрушаване.

Арх. Петров призна, че е провел срещи с последното правителство и е направил редица предложения за преструктуриране на Института и преминаване на делегиран бюджет, но това е оставено без решение. Той призна и че в България просто няма необходимия брой експерти, трябва да бъдат привлечени още десетки.

„С тази пресконференция искаме да получим съдействие и да окажем натиск да спрем това отношение, на което сме подложени. А не да се появяваме по вестници и списания, когато някоя къща вече бива разрушена. Губим средата и обществената стабилност“, заключи той.

Министерство на културата вдига заплатите в НИНКН с 30%

От Министерството на културата се опитаха да тушират напрежението по темата като малко преди самата пресконференция обявиха, че са извоювали 30% увеличение на заплатите в НИКН от началото на месеца. „Това е само първа стъпка от процеса по оздравяване на Института“, съобщиха от ведомството във Facebook.

„Повишаването на експертния капацитет на НИНКН е нелек процес, като с оглед на сложната политическа обстановка Министерството на културата се бори да постигне максимални резултати и с наличния капацитет. И към момента, заедно с директора на НИНКН арх. Петров, се търсят иновативни методи за решаване на дългогодишните проблеми. Министерството на културата продължава да подкрепя изцяло усилията на НИНКН в опазване на НКЦ, които са застрашени от системно неглижиране в последните десетилетия“, посочиха още от Министерството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама