Опозицията в Северна Македония сведе българите до 750 семейства

10:45, 13 юли 22 / Свят 25 1706 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски сведе българите в Северна Македония до 750 семейства.

Преди дни пред сръбска телевизия той се обяви против промяна в Конституцията заради „750 семейства, които говорят български език“.

Нашата Голгота трае 22 години и отново ще кажа - това последно предложение, което е на масата, не поставя начало на преговори, а е повод за снимки в Брюксел. В същото време ние променяме Конституцията ни, за да вкараме в преамбюла 750 семейства, които говорят на български“, коментира тогава Мицкоски, цитиран от БНР.

На снощния, девети протест в Скопие срещу френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ, Мицкоски категорично отрече някога да е казвал, че подкрепя включването на българите в Конституцията на РС Македония, предаде БГНЕС.

„Да кажат кога съм споменал подобно нещо. Ние казвахме, че имаме готовност да дадем подкрепа при определени гаранции, но подобни гаранции няма в последното предложение. Да не говорят врели-некипели, да кажат публично дали съм твърдял подобно нещо“, каза опозиционният лидер.

Урсула фон дер Лайен идва в Скопие заради френското предложение

Според него френското предложение, което утре ще бъде внесено за обсъждане в пленарна зала на македонския парламент, „няма никаква правна стойност“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в РС Македония и ще направи обръщение, с което ще призове македонците да направят решителна крачка към ЕС и да не изпускат дадения им шанс. 

„Нека да започнем процеса и по време на преговорите ще преодолеем всички различия, трябва да сложим край на цикъла на омразата, в който сме влезли с България“, заяви македонският външен министър Буяр Османи, който е от албански произход. Заради усилията му да постигне компромисно решение опозицията го нарича на протестните си митинги „Бугар Османи“, пише „Сега“.

И египтяните поискаха да бъдат вписани в Конституцията на Македония

Египтяните в Северна Македония също поискаха да бъдат вписани в преамбюла на основния закон в страната. Искането им идва на фона на обсъжданията за „отваряне“ на Конституцията, за да бъдат вписани в нея българите, а според премиера на страната Димитър Ковачевски и хърватите и черногорците.

Припомняме, че според преброяването от 2021 г. в Република Северна Македония живеят 3504 българи, 2406 египтяни, 2145 хървати, 1023 черногорци.

„Всички граждани и общности, живеещи в (Република Северна) Македония, трябва да бъдат равни без каквато и да е дискриминация и особено на базата на това, че не са споменати в преамбюла на Конституцията“, пишат от египетската общност.

„Припомняме, че общността на египтяните в РС Македония е автохтонна на Балканите, със собствена идентичност и самосъзнание, със оставени значителни следи в материалното и културно наследство, както и факта, че членовете на тази общност дават своя градивен принос за развитието на страната ни, като се започне от Илинденското въстание, през национално-освободителните борби и конституционните промени през 2019 г., както влизането на Република Македония в НАТО през 2020 г.“, пише в искането на сдруженията на египтяните в страната, предаде БТА. 

Искането е изпратено до президента, парламента, мисията на ЕС в Скопие и е подписано от Рубин Земон - университетски преподавател и бивш депутат, както и представители на няколко асоциации на египтяните.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Ambinia 23:12, 24 мар 23

canadian pharmacy cialis Diagnosis or numb

2 Abanciata 06:27, 04 мар 24

priligy tablet Urine IL 18 and NGAL are specific to kidney tubules and are biologic intermediates in the causal mechanisms of ischemia reperfusion injury in the kidney

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама