Над 1000 жени са станали жертва на домашно насилие от началото на годината

15:57, 13 юли 22 25 1294 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Според данните, събрани от новосъздадена организация в МВР, жертвите на домашно насилие в България през първите 5 месеца на тази година са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г.

Жертвите на домашно насилие от началото на годината до май месец са 1738. Сред тях преобладават жените - 1194 и децата – 409, но има и 135 мъже. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков в оставка по време на парламентарния контрол в сряда, цитиран от „Дневник“.

Той каза още, че във вътрешното министерство е създадена организация за събиране на статистическите данни за извършени престъпления, свързани с домашно насилие.

„Информацията, която се получава и съхранява в МВР за случаи на домашно насилие се попълва ежемесечно в таблици от регионалните координатори в областните дирекции на МВР въз основа на получени данни от съответния съд в районното управление по постоянен адрес на извършителя на домашно насилие“, казва още Рашков.

В полицейската статистика за цялата минала година са отчетени едва 439 престъпления в условията на домашно насилие, а през 2020 г. те са 606, припомня още „Дневник“. По-голямата част от тях се водят разкрити.

Новите промени в закона

По-късно в сряда Министерският съвет прие две законодателни промени, изготвени от Министерството на правосъдието, които се налагат заради изострянето на домашното насилие и увеличаването на броя на жертвите. Това съобщи правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, цитирана от „Свободна Европа“.

По думите ѝ подобряването на законодателството в тази сфера е било изключително приоритетно и належащо.

С промените се улеснява достъпът до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличават се мерките за защита, които могат да се налагат от компетентните органи, посочва тя.

Проектът предвижда създаването на Национален съвет за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие. Предлага се и създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Достъп до данните в системата ще имат МВР, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за качеството на социалните услуги, Държавната агенция за закрила на детето и органите на съдебната власт.

По думите на министъра промените ще допринесат за осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица или лица в риск, както и упражняване на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието.

Според неофициалните данни през 2021 г. в България най-малко 22 жени са убити от мъже и почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове. Официална статистика за тези убийства обаче липсва.

Държавата не събира и данни за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола. Според различни проучвания една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие.

Заради бездействието си в борбата срещу домашното насилие България е осъждана няколко пъти от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

***

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама