Родителите вече ще имат право на болничен при върнато дете от училище

12:20, 14 юли 22 25 2358 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Право на болнични ще имат родителите на деца до 12 години, които са върнати от училище и са поставени под карантина. Това окончателно решиха депутатите днес, предаде „24 часа“.

Вместо 1 юли 2022 г., депутатите записаха мярката да влезе в сила от 1 януари 2023 г., тъй като не са осигурени средства в актуализацията на бюджета за нея.

За майките и бащите на по-големите до 14 години здравното министерство предложи компенсация вместо отпуск.

До момента право на болнични имат само родителите на деца, които са върнати от детска градина или ясла. Сега родителите не само нямат право на болничен, а подлежат на глоба от 1000 до 5000 лева, ако ги оставят сами у дома.

Родителите на деца под карантина имат право на болничен

Целта на законопроекта е да запълни съществуващата законодателна празнота в Закона за здравето и съответстващите ѝ такива в Кодекса на труда и в Кодекса за социално осигуряване, обясниха вносителите.

Законопроектът бе приет и от опозицията, макар да имаше забележки. Една от тях бе, че се бърза законопроектът да бъде приет на второ четене.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама