КС поряза Гешев и за закриването на спецправосъдието

14:34, 14 юли 22 25 2036 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на конституцията. Това заявява единодушно в свое решение Конституционният съд (КС). С него се ликвидира опитът на главния прокурор Иван Гешев да спре закриването на тези структури. То бе гласувано от парламента въпреки съпротивата на шефа на държавното обвинение, който преди години бе началник именно на спецпрокуратурата.

Закриха окончателно спецструктурите

Според КС обаче приетият от управляващите начин за преназначаване на магистратите с т.нар. квоти в други органи на съдебната власт, е незаконен. Това означава, че вместо да се правят заявки за разкриване на щатни бройки, Висшият съдебен съвет ще може да ги прехвърли по общия ред, пише Mediapool.

Това е второто дело по ключов въпрос, което Гешев губи пред КС в рамките на два дни. Във вторник съдът излезе с решение, че главният прокурор може да бъде викан от парламента за изслушване на всеки три месеца.

Предизвестена загуба

Резултатът от делото пред КС не е изненадващ. Още при закриването бе ясно, че решението трудно ще бъде обърнато, защото тези съдилища бяха създадени именно с решение на парламента и заработиха в началото на 2012 г. Принципът в този случай е, че който има правото на по-голямото, има и на по-малкото, т.е. не би следвало народното събрание да не може да закрие нещо, създадено от него.

В искането си Гешев сочеше, че поправките са приети без нужния анализ и не са целесъобразни. Той подчертаваше, че спецсъдилищата и прокуратури са постигнали сериозни резултати в борбата с организираната престъпност, а това не се отчита при закриването им. Главният прокурор твърдеше, че ликвидирането им противоречи на интересите на гражданите и дръжавата, които има полза от независима съдебна власт.

По делото като заинтересовани страни бяха конституирани и двете върховни съдилища - касационният и административният. Техните становища бяха еднакви с това на КС. Магистратите заявиха, че закриването на структурите не противоречи на конституцията, но изразиха резерви за превхърлянето на работещите в тях.

Предстоящо

Според решението на парламента спецсъдилищата ще спрат да съществуват в края на юли. След това делата трябва да бъдат прехвърлени в други структури на съдебната власт. Висящите процеси ще бъдат довършени от софийските съдилища - градския и апелативния. Незапочналите пък ще се изпратят в съдилищата по места.

Още с приемането на поправките от спецпрокуратурата прогнозираха бъдещ хаос. Те твърдят, че определеният седемдневен срок за прехвърляне на делата, както и на материалите по разследванията, е невъзможен за изпълнение. Според прокурорите са им нужни поне шест месеца, за да се окомплектова и изпрати всичко. Досега не са предприети стъпки за удължаване на този срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама