Райчев: ПП и ДБ вече пасат на една електорална ливада

15:04, 14 юли 22 / Политика 25 2264 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Между началото и средата на октомври ще са изборите, прогнозира в интервю за БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев.

Ако гледаме шансовете, третият мандат трябва да отиде при ДБ, смята той. „Консултациите този път ще бъдат истински. Това не е бавене, а опит от страна на президента да състави възможно правителство, а всъщност няма много възможности. Първо мандатът трябва да попадне в ДБ, второ, ДБ трябва да предложи човек от ПП и самата му група да се съгласи. И това цялото да получи подкрепа от БСП, която, да речем, вече е дадена – това е най-малката въпросителна, и от голяма част от ИТН“.

ИТН е дразнещ фактор по отношение на ПП, има изисквания - нито Петков, нито Василев да бъдат предложени за министър-председател“, отбеляза Райчев. Според него в политиката изпреварващи предложения, като това Никола Минчев да оглави правителство, са „унищожителни, започват много хора, които не искат това, да се съединяват много отрано“.

ПП все още имат колебания – да опитат още един път или направо да ходят на избори, в рамките на тези колебания, ако надделее тезата да се опита пак, това може да стане „само ако е техен човек“, смята анализаторът.

„Маркет линкс“: Без ИТН в парламента, ако изборите бяха днес

ПП еволюира, не е онази партия, която дойде на власт. Тя силно одесня, рязко се обяви за антируска. Очерта един много, много десен силует, едва ли не по-десни от ДБ, които традиционно заемат тази ниша. Разликите между тях и ДБ се сведоха до персонални. Пасат вече на една и съща електорална ливада, ядат една и съща трева. Това създава много особена драма между двете – дали да се явят заедно или да не се явят заедно“, коментира Андрей Райчев.

Предсрочният вот е лош сън за Корнелия Нинова, тя не си представяше нещата така“, изтъкна в анализа си Андрей Райчев. По думите му лидерката на БСП е имала желанието да остане на власт до края на 2023 г., а след това да стане евродепутат на изборите през 2024 г.

С което да завърши своята кариера в центъра на лявата буря. Това си представям аз като неин календар. Тя не е казвала никога това. Това се наруши в много неочакван за нея момент“.

Според социолога одесняването на ПП е изненадало Нинова.

„Тя се вкопчи в центристка партия, но тази центристка партия премина вдясно и в момента тя е вкопчена в дясната партия. Това е изключително неприятно обстоятелство за левия лидер. Не е нейна вина, нейна беда е. Това прави много тежка ситуацията в БСП. Тя ще получи всички възможни яйца и домати да летят по нея“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 17:59, 14 юли 22

След тая подлог върви агнето

2 Анонимен 19:15, 14 юли 22

Райчев е едно " търчи- лъжи", последователка му е щерката от ИТН, която се е оплела в кълчищата на чалгарите и селяците.

3 Анонимен 11:09, 15 юли 22

ДБ заслужават само бурени за пасат

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама