Фон дер Лайен в Скопие: Македонският език и идентичност се признават от ЕС

15:37, 14 юли 22 / Свят 25 2708 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите ще обсъдят т. нар френско предложение за началото на преговори.

По думите ѝ предложената от ЕС преговорна рамка защитава интересите на Република Северна Македония. „ЕК винаги е била и продължава да бъде на ваша страна“, каза тя, цитирана от БTA. 

Фон дер Лайен завърши обръщението си към македонските депутати с цитат от покойния президент Борис Трайковски. Направете правилното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря, заяви Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Тя подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз.

Преговорите със Скопие могат да започнат още идната седмица

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни, каза още пред Събранието в Скопие председателят на Европейската комисия.

Тя акцентира, че едно от условията за нейното свикване е Северна Македония да промени конституцията си. Промяната се отнася до вписването на българите като държавотворен народ в преамбюла на конституцията.

Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания. Очакванията са, че предложението ще събере мнозинство - 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето послание от трибуната на Събранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис НЕ!Протестиращи пред парламента оставяха отпечатъци с червена боя по улицата и се опитаха да замерват с яйца сградата, съобщават медиите в Скопие.

Центърът на града от сутринта е под засилена полицейска охрана и е затворен за автомобили.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама