Русия отне сертификатите на два военни завода в България

16:56, 14 юли 22 25 4215 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия. Това съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Става дума за българските Терем - Летец и Авионамс, както и за чешкото Лом Прага.

Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на Лом Прага, Терем - Летец и Авионамс, посочи Захарова.

По думите ѝ така ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери Ми, тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия, предаде БГНЕС.

Депутатите одобриха военнотехническа помощ за Украйна

Припомняме, че България обяви готовност да помогне на Украйна с ремонт на техника във военните заводи, но отказа да изпрати директно оръжия.

Терем – Летец е специализиран в ремонт на вертолети - Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

Авионамс предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39. Авионамс е към министерството на икономиката.

България не е официално уведомена

„Нямаме официална информация Русия да спира авиоремонтните компании у нас“, каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Ние официално писмо нямаме, но нищо неочаквано не се е случило. Това, което стана с газа, сега става с лицензите“, каза Заков, цитиран от bTV.

Той допълни, че това едва ли би било голям удар по отбранителната ни способност, но очевидно трябва да се търси бърза замяна за хеликоптерите. „Сега е моментът, в който ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор на каквито и да било договори, било то и за газ, за петрол или каквото и да било друго“, допълни военният министър.

Според Заков това не означава приземяване на хеликоптерите, тъй като те са обслужени и имат ресурс. „Аз виждам една добра перспектива за нашите фирми, ако те успеят да нагласят своята работа така, че да не използват тези лицензи“, допълни  министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама