Никола Минчев каза дали би приел да е премиер

09:40, 16 юли 22 / Политика 25 2474 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ще положим всички усилия за да има кабинет в рамките на този парламент, тъй като си даваме сметка, че най-важното в момента е да има и работещ парламент. Това заяви бившият председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ пред БНТ.

„Дали отиваме към предсрочни избори зависи от това на кого президентът ще връчи третия мандат. Ако го връчи на ДПС или „Възраждане“, очевидно вървим натам. С някоя от другите политически групи шансът да се започнат разговори са съставяне на кабинет е налице“, коментира Никола Минчев.

На въпрос възможни ли са разговори с „Има такъв народ“, ако те получат третия мандат, Минчев уточни: „Ако го връчи на БСП или „Демократична България“. Ако го връчи на ИТН, мисля, че разговори директно между ПП и ИТН са много лимитирани с оглед случилото се през последните месеци“.

На въпрос дали е готов да управлява, ако ПП го излъчат за премиер, Минчев отговори: „Това би било решение на „Продължаваме промяната“. Ако всички вземем това решение, аз няма да избягам от отговорност“.

Петков намекна на Радев да даде третия мандат на БСП или ДБ

Важното за „Продължаваме промяната“ не са министерските постове, а програмата, подчерта бившият председател на НС. „Още в рамките на първия мандат предвидихме една управленска и една законодателна програма за следващите 6 месеца, които са припознати от БСП и ДБ. Ако можем да се обединим около тази програма, тогава вече може да дойде разговорът и за конкретните постове“.

Бъдещи избори не са план за събиране с ГЕРБ, а евентуален изход, ако в този парламент не може да се сформира мнозинство, което да застане зад сериозни реформи“, каза Никола Минчев. Той заяви, че нито е участвал в разговори с америакнското посолство, нито пък е усетил натиск за съмвестно управление на ПП и ГЕРБ. Подчерта, че пред страната има много важни задачи.

Няма да останем в студена зима - България ще се справи със зимата по същия начин, по който и цяла Европа“, категоричен е Минчев по отоншение на газовите доставки от Русия.

„Продължаваме промяната“ не са водили разговори с „Демократична България“ за общо явяване на избори. „За да се вземе подобно решение, трябва се направи анализ на база социология и това дали такова обединение ще доведе до по-висок сборен резултат“, коментира депутатът.

Свалянето от председателския пост в парламента не ме отчая в никакъв случай“, каза още Никола Минчев: „И преди да бъда свален, и след това съм получавал добри думи за работата си, включително от опозицията. Това ми показва, че в българската политика, ако трябва да се извършва определено действие, подобна оценка няма значение. Това трябва да се промени“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама