Лена Бориславова обмисля да съди медии, разпространявали лъжи за нея

10:55, 16 юли 22 / Политика 25 2623 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От „Продължаваме промяната” са готови да помогнат в съставянето на кабинет, ако третият мандат бъде връчен на някой от досегашните им партньори. Това заяви пред Нова телевизия говорителят на кабинета „Петков” Лена Бориславова.

От ПП показахме, че за нас постовете не са водещо нещо. Това, с което тръгваме напред, когато влизаме в преговори, винаги е било първо разговор за политики, конкретни законопроекти и мерки, зад които ние заставаме. Кирил Петков преотстъпи мястото си на Асен Василев, когато общественото мнение беше, че това е по-добрият вариант за съставяне на правителство. Опитваме се да сме диалогични”, допълни тя.

От БСП пожелаха политически, а не експертен  кабинет и получиха подкрепата на ПП. „Политиците трябва да бъдат заобиколени от много експерти, за да свършат работата, с която са натоварени. По-правилно е обаче да има задължително и политическо представителство в един кабинет”, каза Лена Бориславова.

Никола Минчев каза дали би приел да е премиер

По думите ѝ все още не са били обсъждани имена за премиер и министерски постове. „Ще изчакаме да видим как ще протекат преговорите, какво ще е на дневен ред и тогава ще говорим за имена”, посочи Борславова. На този етап Никола Минчев също не е обсъждан за поста. „Важното е първо да имаме разговор за политики и конкретни мерки. Никола Минчев доказа, че има много големи качества. За отрицателен период от време той стана председател на НС за пример, такъв, какъвто не сте виждали години наред. Вярвам, че ако бъде подкрепен от стабилно мнозинство в парламента, това е една добра рецепта за успех. Най-тежкото за един премиер е когато той не може да разчита на собствените си министри”, каза тя.

След консултациите при президента в петък Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че не е сигурна какви са отношенията между говорителят на кабинета и премиера Петков.

„Всяка седмица лъжата по мой адрес е различна. Миналата седмица беше, че си поръчвам дрога от г-н Семерджиев в МС - абсолютна глупост.  Имаме и една огромна лъжа за отношенията ми с г-н Кирил Петков. С него имаме професионални отношения. Ако г-жа Атанасова се притеснява - прокуратурата услужливо е на нейна страна”, отговори на Лена Бориславова и каза, че обмисля дали да не заведе иска срещу няколко медии, които „разпространяват лъжи по най-безапелационен и арогантен начин”.

На въпрос какви са нейните очаквания - избори или правителство, говорителят на кабинета в оставка, заяви, че третият мандатоносител ще изпита трудност да сглоби работеща коалиция. „Неимоверни усилия бяха положени за съставянето на правителство с първия мандат. Премиерът проведе разговори с най-различни депутати, които вярваше, че могат да бъдат част от новото  стабилно мнозинство. Фактът, че не успяхме, въпреки отстъпките, които направихме, по-скоро говори за това, че ще е ужасно трудно на третия мандатоносител да сглоби една работеща коалиция”, каза Бориславова.

Тя изрази несигурност в поведението на партия ИТН като евентуален коалиционен партньор. „За ИТН трябва много ясно да си дадем сметка какво седи зад този политически проект. Единственото системно нещо зад тяхното поведение е, че това е един икономически проект, който даде работа на група сценаристи, много от които не се сложиха себе си на първа линия в НС и подведоха голяма група хора”, коментира Бориславова. „Ние трябва да сме сигурни, че когато влизаме в ново мнозинство, те наистина ще гласуват по съвест, а няма някой да им натиска бутоните”, допълни тя.

Тя коментира и газовата криза в страната, като поясни, че заявката, която е дала за получаване на газ „в пъти по-евтин от руския”, е ставало дума за азерски газ. „Русия е абсолютно ненадежден партньор за доставки, защото тя спря газа първо на България - в нарушение на международните си договори, след това на още 13 държави. Понеже газът се използва като икономическо оръжие от определени държави, затова сме изправени пред тази тежка ситуация”, каза тя и поясни, че вече се водят разговори с различни компании за доставки на газ.

Тя изрази надежда, че евентуално служебно правителство ще се опита да осигури стабилно подаване на газ и няма да спре компенсациите на електроенергията, които даваше редовното правителство.

А дали от „Продължаваме промянат“ са получавали външен натиск да влязат в коалиция с ГЕРБ, Бориславова каза: „Знам, че ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с ПП или ДБ, за да измият своя образ пред Европа”.

Тя отрече да е имало подобни разговори по време на среща с дипломати в американското посолство преди началото на консултациите при президента в петък. „Всяко посолство има своята дейност, на която присъстват политици и експерти, така че да има диалог. Така както имаше закуска в американското, така имаше и прием във френското. Никой не ми е преодолял за разговори за бъдещи коалиции”, отрече Бориславова.

Тя коментира и договора за правно обслужване между Българската банка за развитие и правната кантора, в която тя работи. Документи показват, че Бориславова е получавала сериозна сума от държавната банка. „Когато този договор беше сключен, бяха поискани оферти успоредно от няколко други кантори. Офертата, която предлагаше моята кантора към онзи момент, беше най-изгодна. Въпросът ми към Иван Гешев е защо се грижи толкова за един тримесечен договор, а отказва да разследва всички други големи кредити, дадени на 8 фирми - 2 млрд, при абсолютно неизгодни условия? И в момента тези фирми са на ръба не несъстоятелността”, попита Лена Бориславова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама