Смъртността от COVID-19 започва да се качва отново

09:17, 17 юли 22 25 2223 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За този тип вирус на този етап се опасявам, че няма ефективна превенция, имайки предвид изключително високата му способност да заразява. Това коментира пред bTV проф. Андрей Чорбанов, народен представител от ИТН.

Според него когато се въвеждат каквито и да е мерки, действително трябва да се мисли за превенция, но тя да бъде ефективна.

За мен маските са като рибарска мрежа. Когато вали дъжд, ако си я сложите, някои от капките със сигурност ще се спрат от нея, но далеч няма да е всичко“, каза той.

Пандемията е по-малко страшна и по-позната. Трябва да се мисли как да се управлява систематично. Въпреки че случаите не са чак толкова много, тестовете са малко“, коментира от своя страна д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“. Според него трябва да се правят повече тестове.

Започва смъртността да се качва наново. Вече има 38 души в интензивни отделения“, каза още той. „Еволюционно няма основание да мислим, че ще се селектира такъв вирус, който да протича по-леко. Със сигурност знаем, че ще се селектира вирус, който да протича с по-голяма заразност, което се случва“, допълни д-р Симидчиев. „Той трябва да става по-заразен, за да оцелява. Но оцеляването му не зависи от това дали предизвиква тежко боледуване, или не“, обясни той.

Още две области в червената COVID зона

25% положителни проби за коронавирус

552 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2223 теста, което значи, че положителните проби са около 25%

В събота са починали двама души, заразени с коронавирус. А като излекувани са отчетени 53-ма. Към момента активните случаи са 11 790. В болница се лекуват 581 пациенти, от които 38 са постъпили през вчерашния ден. В интензивни отделения са 33-ма.

През последните 24 часа са поставени 179 дози ваксини. Общият брой на лицата със завършен ваксинационен курс е 2 063 091.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама