Бум на COVID-19 в няколко социални домове в страната

18:50, 18 юли 22 25 3810 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Девет области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19. Всички останали са на етап 0. Това стана ясно по време на заседание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването. Зам.-министърът на здравеопазването Петър Грибнев увери, че епидемичната обстановка на този етап остава спокойна.

По време на срещата стана ясно, че в няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на Covid-19, като най-засегнати от новата вълна са възрастните хора.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост в страната към 17 юли е 165 на 100 хил. души.

Създадена е организация при необходимост лечебните заведения в страната да бъдат снабдени с достатъчно количества лекарства за лечение на коронавирусната инфекция, стана ясно още по време на заседанието на ведомствения пандемичен комитет, съобщиха от здравното ведомство. 

Къде се връщат маските от днес?

Връщат маските в болниците и социалните заведения, съобщава Нова телевизия. Решението влиза в сила от днес в шест области на страната заради високата заболеваемост. Това се отнася за София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Освен това се предлага там, където е възможно, да се въведе и работа от дистанция. Предпазните маски в градския транспорт остават препоръчителни.

Затваряне на бизнеси и изискване за COVID сертификати не се предвиждат към този момент.

Пикът на новата вълна е до няколко седмици

България е в положение на надигаща се вълна на COVID, очакваме доста по-голям брой случаи. Следващите няколко седмици ще достигнем пика, което означава че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта на Омикрон BA.5. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Съдейки по положението в Западна Европа пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон - BA.5. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65 на сто, обясни тя в ефира на БНТ. 

Мерките са ясни - индивидуалното съзнание може да предпази човек. Носене на маски там, където има масови събирания на закрито, особено в градския транспорт, подчерта вирусологът.

Как ще бъде приложен в действие новият национален план за справяне с COVID-19 зависи от положението. Има пет големи зони в страната, за които се следи не само заболеваемостта, но и заетостта на болничните легла и по-специално на интензивните, каза още проф. Христова. 

Всеки четвърти тест за COVID е положителен

През последните 24 часа са регистрирани 417 нови случая на коронавирус при 1666 направени теста, сочат данните от портала. Това означава, че 25.03% от взетите проби са дали положителен резултат. 

66.19% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 125, следват Варна с 85 и Бургас с 31. Видин и Мотана са единствените области без нито един нов случай.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 184 846Броят на активните случаи е 12122. Ръст има в броя на настанените в болница - 597, от които 32 са в интензивни отделения. Близо 87.50% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 82 души, така общият им брой достигна 1 135 430.

През последното денонощие са починали трима души с Covid-19, и тримата не са били ваксинирани срещу вируса. Така броят на загубилите битката с вируса остава 37 294.

До момента у нас са поставени общо 4 439 656 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 101 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 063 100 души. 793 123 души вече са си поставили бустерна доза. С втори бустер са18 469.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама