Съдът спря по-високите заплати в болниците

18:40, 18 юли 22 25 3008 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тричленен състав на Върховния административен съд спря изпълнението на текстовете за повишаване на заплатите в болниците до определени прагове, залегнали в анекса към Националния рамков договор, подписан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Лекарския съюз. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Вдигат заплатите на медиците

То идва броени дни преди крайния срок, в който болничните мениджъри трябваше да повишат заплатите на персонала до минималните нива от Колективния трудов договор (КТД) в здравния сектор, а именно: 2000 лева за лекар,1500 за медицинска сестра и 910 лв. за санитар. На болниците беше даден срок до 1 август да постигнат тези минимални възнаграждения, в противен случай ще получат по-малко увеличение в цените на клиничните пътеки, по които работят. Вместо средно 25% увеличение, те ще работят с 15% увеличение в цените на пътеките и така приходите им по линия на НЗОК ще намалеят.

Лекарските заплати ще се вдигнат с 800 лв.

Тези разпоредби бяха оспорени в съда от Националното сдружение на частните болници и Сърце и Мозък. Срещу текстовете имаше недоволство и от страна на някои от по-малките общински болници, за които е финансово непосилно да вдигнат заплатите до тези прагове в условията на нарастващи сметки за ток, парно и консумативи. Част от големите и по-състоятелни болници пък са против да им спускат административно как да преразпределят заплатите на персонала. Недоволството идва, тъй като според изискванията на здравните власти болничните директори трябва да намалят бонусите (допълнителното материално стимулиране) и да направят основните възнаграждения по-високи. Общоизвестно е, че в някои специалности лекарите взимат десетки хиляди левове бонуси над основната заплата и за да получат и техни колеги по-прилични заплати, бонусите трябва да се намалят, което поражда съпротива и недоволство.

Тричленният състав на ВАС приема, че въведените в НРД изисквания могат да доведат до значителни имуществени вреди" за болниците и следва да спре действието им до решаване на въпроса за тяхната законосъобразност с окончателен съдебен акт. „В конкретния случай оспорените в жалбите разпоредби, от една страна преразпределят средствата в бюджета на болницата, а от друга страна ограничават възможността да се получи заплащане в пълен размер на извършената дейност при оказване на болнична медицинска помощ, ако не са правилно преразпределени или надвишават договорените лимити“, посочва съдът.

Оттам изтъкват, че оспорените разпоредби биха затруднили или отложили оказването на медицинска помощ и е вероятно да настъпят значителните и трудно поправими вреди и за пациентите, което обуславя нуждата от защита на обществения интерес.

Съдът отбелязва и това, че въпреки увеличението на цените на някои клинични пътеки, цената на други остава непроменена или е намалена. „Съдът възприема извода, че това реално ще се отрази на онези лечебни заведения, които според основните специалности и направления, по които работят, няма да ползват увеличение на цените на пътеките, а ще имат задължение да увеличат трудовите възнаграждения. Приходите им обаче, зависят от цените на пътеките, от броя на обслужените пациенти и от административно определените им месечни и годишни лимити и това е ново допълнително задължение без насрещно покритие. В този случай съвсем реален и непосредствен се явява рискът болниците да бъдат оставени без достатъчен финансов ресурс“, пишат още от съда.

Според тях основателен аргумент е и това, че увеличението на цените на пътеките, не води автоматично до увеличаване на приходите. „Това не са предварително изчислени бюджетни плащания, а плащания за извършена и отчетена дейност. Следователно, има лечебни заведения, които според основните специалности и направления, по които работят т.е. не работят по клинични пътеки, чиято стойност е увеличена, няма да получат повече средства за дейността си, но ще имат задължение да увеличат трудовите възнаграждения“.

Така задължението на болниците да вдигнат заплатите остава под въпрос, въпреки че някои от държавните лечебни заведения вече декларираха, че ще се съобразят и ще приложат новите правила за заплатите, които целят да намалят ножицата във възнагражденията в сектора, пише „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама